ОСТАННІ НОВИНИ

На Рясне встановлюють обладнання для пресування сміття «про всяк випадок»

|

У Львові на території колишнього заводу «Сільмаш» встановлюють обладнання для пресування сміття італійської фірми Macpresse, загальною вартістю близько мільйона євро. Це обладнання ЛКП «Львівспецкомунтранс» взяло на три місяці в оренду у компанії «Грінера Україна» за символічну ціну – 10 грн в місяць.

presuvannya

Як повідомив власник компанії-перевізника «Грінера» Богдан Михалусь, потужність обладнання –  40 тонн в годину. За його словами, у зимовий період року пресування може спростити вивезення сміття з міста.

«Велика частина сміття вивозиться за межі Львівської області, яке само в собі має 30% води. Якщо воно є в  машині, і перевозиться, то на дні утворюється, а згодом замерзає вода. Тоді стає дуже проблематично це сміття вивантажити… Це обладнання сміття спресовує, має навколо себе спеціальний конвеєр, який збирає рідину. Це не інфільтрат, що є на сміттєзвалищі, коли вода проходить через сміття. Це є свіжовитиснута вода, і її просто забирають в резервуар і забирають на очисні споруди», – зазначив він, додавши, що на території, де зараз встановлюють обладнання, стояти сміття не буде.

«Для міста це є варіант безпеки. Якщо би сталося так, що в нас є блокада чи сильні морози, тоді можна включити цю лінію, спресувати сміття і безпечно його вивезти на полігон. Також у нас є обгортальна лінія. Тому якщо сміття ще й обгорнути, то воно може вільно за всіма параметрами стояти до півроку. Але тут воно стояти не буде», – повідомив він.

За словами Б. Михалуся, зараз обладнання для пресування монтують. А ближче до середини січня зможуть його запустити.  Також він повідомив, що брикету вальний прес  та устаткування для обгортання сміття, що разом вартують близько мільйона євро, в майбутньому буде використовуватися на сміттєсортувальному заводі.

«Я надіюся, що це все обладнання, якщо  в подальшому будемо будувати сміттєсортувальний завод, буде використовуватися», – уточнив він.

Водночас директор департаменту житлового господарства Львівської міськради Сергій Бабак повідомив, що обладнання стоятиме на Шевченка, 327-г три місяці, а потім буде видно, чи продовжувати оренду, чи ні.

«Ми переходимо до нових методів роботи…Враховуючи те, що попереду зима, попереду можливі тривалі морози, ми маємо бути готові, щоб сміття вивозилось…Ми за ці три місяці подивимось, як воно працює, наскільки воно ефективно, порахуємо кошти і потім будемо приймати рішення», – пояснив він.

Щодо можливих протестів від мешканців Рясне, Левандівки та інших прилеглих територій, С. Бабак сказав:

«Будемо їм пояснювати. Тому що я розумію, коли є протести під час порушення законодавства, коли порушуються екологічні норми. Підприємство має право здійснювати свою господарську діяльність…Якщо стандарти не порушені, ніхто не має права порушувати діяльність міста», – прокоментував він.

Як повідомляв Львівський портал, 16 грудня на територію ЛКП «Львіспецкомунтранс», що на вулиці на вул. Шевченка, 327г, завезли техніку. Мешканці і активісти, які зібралися на пікет біля підприємства, переконані, що обладнання призначене для пресування сміття і зведення тут сміттєсортувальної лінії.

Нагадаємо, мешканці Левандівки, вулиці Шевченка, Рясне та Білогорщі збираються у четвер, 1 грудня, пікетувати міську раду Львова.

Нагадаємо, під час засідання сесії міської ради Львова 10 листопада 2016 року на розгляд депутатів було винесено питання про виділення 10 га землі ЛКП «Львівспецтранс» на вул. Шевченка, 327 г під сміттєпресувальні лінії. Тоді депутати це питання перенесли.

Згодом у Львові відбулись громадські слухання з цього приводу і мешканці прилеглих територій висловилися проти будь-яких сміттєвих конструкцій поряд із їхніми помешканнями.

У порядку денному на 1 грудня з’явилось питання про виділення тепер вже меншої ділянки «Львівспецкомунтранс».

У мерії пояснили, що гектар землі потрібен «Львівспецкомунтрансу» для «виробничих потреб».

Фото: Львівський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *