ОСТАННІ НОВИНИ

Філармонія підготувала для львів'ян «Різдвяний музичний дарунок»

|

Напередодні католицького Різдва Львівський камерний оркестр «Академія» 21 грудня о 19.00 приготував  поціновувачам академічної музики яскравий «Різдвяний музичний дарунок». У розмаїтті стилів та жанрів, котрі вплітаються в канву вечора, кожен гурман обере для себе ту композицію, яка припаде до душі саме йому. Імпреза обіцяє бути цікавою, адже виконуватимуться твори, об’єднані різдвяною тематикою, від музики бароко до сучасної. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської філармонії.

1

«До уваги слухачів ми пропонуємо Різдвяний вечір від Львівського камерного оркестру «Академія», який відбудеться у концертному залі ім. С. Людкевича. Уже впродовж кількох років ми традиційно проводимо такі імпрези, тому цей рік не є виключенням. Ми запланували провести це музичне дійство саме напередодні Католицького Різдва, й таким чином віддати данину різним конфесіям. «Різдвяний музичний дарунок» не просто концерт духовної музики, це дарунок, який складається із різних жанрів та стилів. Бароко, Відродження, сучасність —  розмаїтим видасться увесь концерт, також він буде насиченим прем’єрами. Особливо вартісним для прослуховування буде виконання жанру concerto grosso. Поряд із традиційними колядками в обробках Василя Барвінського, Мирослава Скорика та Віктора Камінського, прозвучить «Щедрик» М. Леонтовича у транскрипції Юрія Ланюка. Серед виконавців – юні оркестранти та солісти, які виконуватимуть оригінальні та самобутні твори», –  розповідає про святкову музичну імпрезу керівник та концертмейстер камерного оркестру «Академія» Артур Микитка.

Концерт розпочнеться «Різдвяною симфонією», написаною анонімним автором у XVIII столітті. Цей твір налаштує слухачів на атмосферу свята, яке от-от постукає у домівки.
Далі прозвучать Симфонія-увертюра та арія «Gelido in ogni vena» із опери «Фарнак» італійського композитора Антоніо Вівальді. Велична та піднесена барокова музика, мелодична щедрість, динамічність та експресія звучання – саме так можна охарактеризувати ці музичні доробки.

Імпрезу продовжить витончене та легке «Віденське капрічіо» австрійського композитора Фріца Крейслера. Цей твір, наче ковток свіжого морозного повітря увірветься у атмосферу святкового вечора. Цікаво, що італійське слово «Capriccio» та французьке «Caprice» означає «примха». Невимушеність та політність звучання капричіо є настільки очевидними, що, здається, таким самим легким для музикантів є і виконання твору. Проте інтерпретація капрічіо вимагає від музикантів неабиякої витримки та віртуозності. Примхливий твір, одначе!

Згодом прозвучить Фантастичне скерцо «Танець гномів» італійського маестро Антоніо Бацціні. Стрімке, швидке та віртуозне скерцо вводить слухача у інший, казковий світ, де мешкають гноми. Твір введений в програму не випадково: адже така казкова атмосфера відчувається саме напередодні Різдва. Щодо майстерності написання твору та його інтерпретації одного разу пожартував відомий скрипаль Іцхак Перлман, мовляв, Бацціні більше нічого не написав, тому що використав у «Танці гномів» усі ноти. Жарти жартами, проте віртуозності музичному доробку не займати.

Інтродукція та алєгро для струнного квартету і оркестру англійського композитора Едварда Ельгара  звучатиме далі. У цьому творі композитор намагався відродити барокову форму concerto grosso. Ельгар мав на меті продемонструвати віртуозність кожного оркестранта. Найважчі партії, за версією композитора, виконують скрипки. Зрештою, це невипадково, адже окрім написання музики, митець добре володів грою на скрипці й перфектно знав технічні можливості цього інструменту.
Самобутня, оригінальна обробка календарно-обрядових пісень зимового циклу прозвучить в колядках українських композиторів Василя Барвінського, Мирослава Скорика та Віктора Камінського.

Завершуватиме музичний вечір транскрипція всесвітньовідомого твору Миколи Леонтовича «Щедрик», яку виконав український композитор Юрій Ланюк. Сучасні гармонії, оригінальна подача головного тематичного зерна, проведення його у різних групах інструментів та у солістів, різні регістр—  усе це видозмінює загальний характер щедрівки, додає їй архаїчності й таємничості.

Фото: філармонія

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *