ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові запрацювали перші в Україні комунальні реабілітаційні кабінети

|

Цьогоріч у медичних закладах Львова за районним принципом відкрили кабінети фізичної реабілітації для тих, які через важкі захворювання чи травми втратили рухові функції. Тут пацієнти після виписки зі стаціонару можуть продовжити лікування за місцем свого проживання. Уже понад 400 пацієнтів пройшли реабілітацію у таких кабінетах. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

dsc6109-928b1deedcfb08d45d2ae7852cb74c23

Кабінети фізичної реабілітації запрацювали з кінця листопада у 2-й (вул. Симоненка, 4), 4-й (пр. Червоної Калини, 68), 5-й (вул. Виговського, 32), 6-й (вул. Медової Печери, 1) міських поліклініках, неврологічних відділеннях 5-ї (вул. Чупринки, 45) і 8-ї (вул. Навроцького, 23) міських лікарень та поліклінічних відділеннях №1 (вул. Хімічна, 7а) і №2 (вул. Мазепи, 25) 1-ї міської лікарні. І за цей час уже понад 400 пацієнтів пройшли реабілітаційне лікування.

Створення першої в Україні мережі комунальних реабілітаційних кабінетів стало продовженням проекту, у межах якого минулоріч відкрили сучасне реабілітаційне відділення у комунальній міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги, в якій лікують пацієнтів після інсультів, різноманітних травм, нейрохірургічних захворювань, що супроводжуються втратою рухових функцій. Там реабілітацію пройшли понад 1 300 хворих.

Відкриття таких кабінетів у поліклінічних умовах та на базі неврологічних відділень 5-ї та 8-ї лікарень дає змогу пацієнту після виписки зі стаціонару продовжити лікування за місцем свого проживання. Кабінети фізичної реабілітації у всіх районах міста поліпшать доступність пацієнтів до реабілітаційного лікування і дозволять повернути до побутових, трудових, суспільних процесів, а відтак, і до повноцінного життя, після перенесених інсультів, травм, захворювань опорно-рухового апарату, а також травм, отриманих у зоні проведення бойових дій. Адже саме фізична реабілітація відновлює 30-70% втрачених рухових функцій організму, і процес реабілітації має тривати в, середньому, 16 тижнів – 4 місяці.

«Пацієнти відзначають очевидний ефект від занять фізичною реабілітацією, тому ми продовжили проект, створили реабілітаційні кабінети і у поліклінічних відділеннях, щоб люди, які мають проблеми втраченої рухової функції, могли отримати необхідне  лікування як в стаціонарі, тобто у лікарні швидкої допомоги, так і в поліклініках за місцем проживання, коли втрачені функції організму відновлено настільки, що людина уже може йти, але ще треба працювати, вдосконалювати навики, адаптовуватись до звичного життя і мати змогу себе максимально обслужити», – розповідає начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб.

Як пояснює головний позаштатний спеціаліст управління охорони здоров’я з фізичної реабілітації Олег Білянський, показами для реабілітаційного лікування є: нейрохірургічна і неврологічна патологія (наслідки черепно-мозкових травм, травми хребта і спинного мозку, судинних уражень головного і спинного мозку та ін.), патологія опорно-рухового апарату. «У реабілітаційних кабінетах є спеціальне обладнання, є кваліфіковані спеціалісти-реабілітологи, є система такого лікування», – зауважує він.

Обладнання, яке використовують під час реабілітації, значно пришвидшує  процес такого лікування. Створені кабінети оснащені пристроями для реабілітації рук та ніг і пристроєм для вправ гомілково-ступневого суглобу, реабілітаційним  столом Бобата та спеціальною реабілітаційною кліткою для підвісної терапії. Загальна вартість такого обладнання – 3,2 млн. грн. Окрім того, у кабінеті створені умови для працетерапії (ерготерапії), під час якої людей вчать одягатися, застібати ґудзики, застеляти постіль, є модель кухні – усе для того, щоб пацієнти заново привчалися до побутової діяльності.

Що важливо, реабілітаційні відділення уже давно практикують у світі. У Польщі, до прикладу, у кожній лікарні працюють фізичні реабілітологи, у кожній поліклініці є відділення фізичної реабілітації. Натомість в Україні така галузь медицини лише починає розвиватися. «Є окремі відділення в різних закладах охорони здоров’я різних форм власності. Але такого реабілітаційного відділення, як у лікарні швидкої допомоги, та мережі кабінетів реабілітації у комунальних медичних закладах Львова  в Україні немає, лише приватного зразка. Тому треба розширювати цю мережу, розвивати реабілітацію по всій Україні, бо такого лікування з кожним роком потребує все більше і більше людей.

І дуже важливим є усвідомлення суспільством необхідності розвитку фізичної реабілітації – найперше медичним суспільством і владою. Щоб лікар-травматолог, невропатолог, хірург розумів, що він працює до певного етапу, а далі має працювати фізичний реабілітолог. Щоб урядовці розуміли, що фізичну реабілітацію потрібно розвивати, інвестувати як бюджетні, так і позабюджетні кошти. І для того, щоб зрозуміти актуальність цієї проблеми, потрібно поспілкуватися з пацієнтами, які проходять реабілітацію, адже після спеціальних занять і вправ люди можуть самостійно себе обслуговувати, люди відчувають свою індивідуальну цінність, розуміють, що не є тягарем для своїх родичів. І це надзвичайно важливо», – наголошує начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб.

У кабінетах працюють фізичні реабілітологи, які є випускниками інституту фізичної культури, оскільки медичні університети не мають програм підготовки фізичних реабілітологів. Водночас, працевлаштування таких спеціалістів потребує належного вирішення на законодавчому рівні, бо штатні нормативи у галузі охорони здоров’я сформовані так, що ці працівники як спеціалізована галузь не забезпечені гідною оплатою праці.

Нагадаємо, комплекс реабілітаційного лікування передбачає: фізичну реабілітацію, психотерапевтичну та працетерапію (ерготерапію). Процес реабілітації загалом має неабиякий вплив на подальші результати лікування, адже він умовно вирішує три основні завдання: профілактує ускладнення, максимально відновлює порушені внаслідок травм чи захворювань рухові функції та забезпечує оптимальний рівень самостійного функціонування організму.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *