ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відкрили перший в Україні хаб із регуляторної політики

|

Сьогодні, 15 грудня, відбулося відкриття Львівського регуляторного хабу, що є першим в країні. Про це повідомляє кореспондент Львівського порталу.

lyapina

«Хаб – це, фактично, група експертів, що або навчаються, або є аспірантами, або викладачами УКУ (перший в Україні Хаб з регуляторної політики створюється на базі Школи управління УКУ, – Ред.). Вони співпрацюють з місцевими та об’єднаними територіальними громадами і ідентифікують найбільш типові задачі, які  у них виникають. Так, наприклад, львівською класичною проблемою є розміщення літніх майданчиків, МАФів, тощо… Відтак експерти беруться за них з точки зору методології аналізу регуляторного впливу (ідентифікація проблеми, її опис у цифрах). Вже потім розглядаються альтернативні рішення та аналізуються на затратність для бізнесу, держави та споживача. Відтак фахівці шукають найкращий варіант, який дає найбільшу користь із найменшими затратами», – розповіла голова Державної регуляторної служби України Ксенія Ляпіна.

Як вона пояснила, експерти дають громадам напрацьовані рекомендації, які виносяться на обговорення.

«Вони роблять увесь цей аналіз, дають рекомендації щодо того, який варіант найкращий і пропонують його громадам на обговорення. Дуже важливо, щоби у цей процес включалися самі підприємці, які потім мають виконувати це регулювання, щоби потім для них це не було так, як сніг на голову. Вже потім оце раціональне, оптимальне рішення, яке прийде в результаті компромісного обговорення, буде ухвалене місцевою громадою», – додала олова Державної регуляторної служби України.

Своєю чергою про структуру роботи Хабу розповів і експерт Програми USAID ЛЕВ з питань регуляторної політики та державного управління Андрій Паляниця: «У ядро входять 5-6 осіб, кожен з них веде свою тему, вони ходять на зустрічі, ведуть обговорення. Далі йде периферія, якої наразі у нас нема, але ми будемо йти цим шляхом. Йдеться про те, що аспіранти УКУ, які мають робити свої дипломні роботи,  братимуть теми, які напрацюють для них у ході співпраці та консультацій з Комітетом підприємців Львівщини та іншими бізнес-асоціаціями. Це будуть не просто практичні дипломні роботи, вони матимуть наслідки».

Так, вже зараз експерти Хабу розпочали роботу у наступних напрямках: регулювання розміщення літніх майданчиків та паркування; проведення інвентаризації майна об’єднаних територіальних громад та розподіл коштів бюджету розвитку між селами-членами ОТГ.

Зазначимо, що приклад львівського Хабу збираються тиражувати по Україні

Ініціатива має також посилити управлінський потенціал регіону, залучаючи молодих спеціалістів (студентів випускників) до роботи в Хабі.

Хаб займатиметься моніторингом регуляторного середовища і відстеженням результативності діючих місцевих рішень. Таким чином ця пілотна ініціатива має продемонструвати важливість правильного формування регуляторного середовища, його впливу на покращення ділового клімату та створення позитивних результатів для місцевих громад.

Очікується, що основними продуктами Львівського регуляторного абу стануть аналітичні напрацювання щодо проектів місцевих актів, рекомендації щодо змін законодавства, аналізи регуляторного впливу, включаючи розрахунки з М-тесту, на проекти актів, періодичні огляди регуляторного середовища регіону.

У рамках ініціативи також буде проводитися навчання для державних службовців та бізнес-асоціацій для підвищення їх обізнаності у сфері регуляторної політики та публічні слухання.

Фото: Зік

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *