ОСТАННІ НОВИНИ

Переселенці платять податки у міську казну, але чомусь не мають права обирати міську владу, - юрист

|

Внутрішньо переміщених осіб дискримінують у реалізації їхніх виборчих прав. Про це сьогодні, 14 грудня, на прес-конференції заявила представник Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) Анна Бандурка, передає Львівський портал.

pereselentsi

«Якщо говорити про загальний стан виборчих прав внутрішньо переміщених осіб, то можна сказати, що вони наразі обмежені, більше того – дискриміновані. Коли Україна депривує їх від права голосу на місцевих виборах та по мажоритарній складовій на парламентських виборах, вона порушує статтю 25 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права, яка говорить про те, що кожен громадянин повинен без будь-якої дискримінації брати участь у веденні державних справ, тощо», – зазначила вона.

Також додала, що держава має мати механізм реалізації виборчих прав на місцевому рівні: «Власне з якого моменту людина починає бути членом якоїсь територіальної громади? Різні країни вирішують це питання по-різному. До прикладу, у Боснії, де також був збройний конфлікт, ввели ценз осілості  6 місяців. Тобто, людина після того, як прожила на цій території цей проміжок часу, отримувала право голосу…Є і інші варіанти, тому нам потрібно думати, як ми можемо забезпечити ці права…».

Водночас юрист Західноукраїнського офісу КримSOS В’ячеслав Ломброзо наголосив на тому, що внутрішньо переміщених осіб вдалося інтегрувати економічно, але не політично:

«У з’язку з тим, що у внутрішньо переміщених осіб нема виборчої адреси на місцевих виборах, вони не беруть участь у них взагалі. Деякі представники влади кажуть, мовляв, що внутрішньо переміщені особи  не є частиною громади у повній мірі, вони вважають, що ця проблема є тимчасовою і скоро вирішиться. Але ситуація така, що одиниці з тих, які порвали там (на Донбасі, у Криму, –Ред.) соціальні зв’язки і приїхали сюди їх будувати, повертатимуться назад. Ми маємо розуміти, що особи, які є внутрішньо переміщеними особами, тут надовго і мають інтегруватися до територіальної громади в повному значенні цього слова. Якщо економічно нас інтегрували, адже як переселенець-підприємець, я плачу податки в місцевий бюджет, то політичної інтеграції не відбулося. Коли мої обов’язки платити податки вважаються  вищими ніж зобов’язання влади забезпечити моє виборче право, то тут починається диспропорція».

Фото: Громадське радіо

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *