ОСТАННІ НОВИНИ

Львів'ян кличуть до музею Шептицького на «Гуцульське Різдво»

|

У Національного музею у Львові ім. А. Шептицького 13 грудня о 16.00 відкриється масштабниий виставковий проект «ГУЦУЛЬСЬКЕ РІЗДВО». Про це Львівському порталу повідомили організатори заходу.

97

«Для гуцульської звичаєвості характерне тісне переплетення язичницьких та християнських вірувань, що найповніше відобразилось в обрядових дійствах зимового циклу. Відзначення різдвяних свят у гуцулів набувало сакрально-урочистої настроєвості. В очікуванні свята гуцули прибирали оселю, добирали найкраще «лудинє» (вбрання), готували святковий стіл, дбали про гріш для колядників.

Експозиційний простір виставки буде організовано у тематичні розділи: “Різдво”, “Ґазда”, “Коляда”, “Ґаздиня”, “Йордан”. У кожному з них Ви побачите твори гуцульського народного мистецтва: гончарства, декоративного різьблення, мосяжництва, обробки шкіри, а також вибрані зразки гуцульської вишивки, ткацтва, одягу й прикрас, що відображають побут та звичаєву культуру цього етносу», – йдеться у повідомленні.

Основу експозиції складатимуть твори з фондів Національного музею у Львові ім. А. Шептицького, у доповненні експонатів із Музею народної архітектури та побуту у Львові, Інституту колекціонерства українських мистецьких пам’яток при НТШ, а також приватних колекцій Косова, Криворівні (Івано-Франківської обл.) і Львова. Зокрема, йдеться про зразки музичних інструментів, елементи народних строїв, кахлі, свічники-трійці тощо.

У виставковому проекті «Гуцульське Різдво» будуть представлені найпоказовіші твори гуцульського народного мистецтва ХІХ — першої третини ХХ ст.

Фото: організатори

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *