ОСТАННІ НОВИНИ

Масові отруєння тварин у Львові: як вберегти свого улюбленця

|

У Львові відновились масові отруєння тварин та заклики у соцмережах розкидати отруту у місцях вигулу. Ветеринарний лікар ЛКП «Лев» Ольга Кіщук дає поради щодо профілактики та першої невідкладної допомоги тварині, якщо вона стала жертвою зловмисників та з’їла отруту, передає Львівський портал.

собака

ПРОФІЛАКТИКА: собак слід вигулювати в наморднику і на повідку, особливо у житлових районах біля будинків, смітників, а також у парках. Після прогулянки слід ретельно мити не тільки лапи, але й морду тварину. Уважно спостерігати за станом собаки після прогулянки.

СИМПТОМИ ОТРУЄННЯ: розвиваються упродовж 15 хвилин – 2 годин після прогулянки. Це – слабкість спочатку задніх, а потім і передніх кінцівок. Хитка хода, пізніше собака не може встати на ноги. Більш пізні симптоми включають судоми, рясну слинотечу, вокалізацію (собака виє), пізніше судоми стають неперервними, розвивається сплутаність свідомості, коматозний стан і смерть.

ЛІКУВАННЯ:

  • при перших ознаках слабкості тварині треба ввести вітамін В6 – піридоксин. Дозування – в середньому 50-71 мг на кілограм живої маси (1-1,4 мл\кг), бажано внутрішньовенно (вводити повільно). Якщо немає можливості вводити препарат внутрішньовенно, тоді слід вколоти внутрішньом’язово. При потребі дозу вітаміну можна збільшити, піридоксин не є токсичним для тварини, тому передозування маловірогідне.
  • При відсутності у тварини блювоти її можна спробувати викликати. Ще один метод, за допомогою якого можна викликати блювоту у собаки, базується на використанні кухонної солі. Якщо Вам важко використовувати суху сіль, можна приготувати її розчин з розрахунку: одна чайна ложка солі на півлітра теплої води. Слід залити приготований розчин за щоку собаці за допомогою спринцівки. Обсяг необхідної суміші визначте в співвідношенні 5 мл розчину на 10 кг ваги тварини. Роздратування смакових рецептів має призвести до блювоти. Якщо ж блювота була, то викликати її повторно не потрібно.
  • Можна дати собаці атоксил, 1-3 столових ложки, розведеного навпіл з водою.

Разом з тим, тварину слід якнайшвидше доставити у ветеринарну клініку.

ЛКП «Лев» також інформує: варто документувати (знімати на фото, відео) такі випадки та одразу ж звертатися до поліції, а також інформувати медіа та громадськість у соціальних мережах, аби передбачити наступні отруєння.

Нагадаємо, на базі ЛКП «Лев» діє Перша Комунальна Ветеринарна Клініка, що надає допомогу та лікування безпритульним та домашнім тваринам Львова. Деталі на сайті: http://lkplev.com/.

Фото: egida.by

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *