ОСТАННІ НОВИНИ

«Львівська політехніка» святкує 200-річчя

|

Національних університет «Львівська політехніка» знайшов унікальні документи, які підтверджують, що навчальний заклад заснували раніше, аніж вважали досі. Тому 2014 року Університет святкував 170-річчя, а у 2016-му – вже 200 років від дня створення. Тепер Політехніка належить до найстаріших технічних вишів світу, передає Львівський портал.

Львівський політех

«Цей документ ми знайшли у цісарському архіві у Відні. Мали ще багато клопотів з перекладом, бо це готичний шрифт, і лише одна людина у Львові змогла його перекласти. Це є декрет австрійського імператора Франца І, який 6 березня 1816 року дав згоду на заснування Реальної школи у Львові. Ми шість років досліджували історію Львівської політехніки. Причому ми досліджували зовсім не для того, щоби в цьому році святкувати 200-річчя, а просто було цікаво», – розповідає ректор Національного університету «Львівська політехніка» Юрій Бобало.

Раніше вважали, що Університет бере свої початки від Технічної академії, заснованої у 1844 році. 28 років різниці між школою та академією – термін хоч і невеликий, та геть міняє статус Політеху серед вищих навчальних закладів світу.

«Львівська політехніка потрапляє в десятку найстаріших технічних навчальних закладів і Європи, і, відповідно, світу. Чим не привід для гордості для Політехніки, для Львова, для країни? Відповідно ми можемо гордитися не тільки найстарішим пивом, а й найстарішим технічним навчальним закладом», – наголошує голова ГО «Асоціація випускників Львівської політехніки» Олег Сергєєв.

Усе починалося з менш ніж півсотні студентів, а зараз їх у Політехніці понад 36 тисяч. Серед її випускників не лише науковці зі світовим іменем, але й відомі політики.

«За всі роки це близько 250 тисяч людей, якщо говорити про сучасну Україну. Юрій Луценко, наприклад, є випускником, Дмитро Шимків. Це є Лілія Гриневич – міністр науки і освіти України. Прекрасний приклад – Президент Монголії є випускником Львівської політехніки», – розповідає голова Ради молодих вчених Університету Олександр Березко.

Своїх випускників Політехніка чекає у гості. 7 та 8 грудня Університет святкує 200-літній ювілей. На урочистості запросили керівництво держави, а ще 70 ректорів українських та європейських вишів.

Фото: lp.edu.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *