ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні віряни відзначають Введення Богородиці або «Третю Пречисту»

|

Введення належить до дванадцяти великих свят у році, завжди в числі. Випадає на час Різдвяного посту. Його почали святкувати ще в перших століттях Християнства, оскільки є відомості про побудову рівноапостольною царицею Єленою (IV ст.) церкви на честь Введення в храм Пресвятої Богородиці.

mariya

З цих джерел довідуємося, що батьки Пречистої Діви Марії святі Йоаким і Анна, будучи бездітними, дали обіцянку: якщо в них народиться дитина, то віддадуть Її на службу Богові в Єрусалимський храм. Господь вислухав їхні молитви: у них народилася донька.

Побажання Йоакима й Анни посвятити свою дочку Творцеві стали відомими для багатьох жителів Єрусалима. З цієї нагоди в їх обителі зібрались родичі і знайомі, а дорогою до храму Марію супроводжували люди із запаленими світильниками та співом псалмів.

Коли наблизилися до святині, батьки поставили Марію на першу сходинку, яких налічувалося п’ятнадцять – за числом псалмів, котрі священики співали при вході у храм. І ось трирічна Марія сама, без чиєїсь допомоги, піднялася до входу, де Її зустріли священики, очолювані первосвящеником Захарією, батьком майбутнього Йоана Хрестителя. Він благословив Її, як це завжди робив з усіма, кого посвячували Богу. Потім, з натхнення Духа, увів Її у святеє святих – місце, куди ніхто не мав права входити, крім нього самого, і то лише раз на рік. Святий Дух навіяв Захарії, що Марія, обрана отроковиця, достойна входити в найсвященніше місце. Їй призначено Богом стати Матір’ю Сина Божого.

У храмі Богородиця перебувала 11 років, аж до заручин зі святим Йосифом. Тут Вона разом з іншими дівами навчалася Закону Божого та рукоділля, ревно молилася, читала Святе Письмо і суворо дотримувалася посту. Марія вирішила присвятити усе Своє життя тільки Всевишньому. Дух Божий і святі ангели охороняли Божественну Отроковицю.

Цей день вважається великим святом, який у церковних піснеспівах називається передвістям Божого благовоління до людей. Від цього торжества у храмі починають співати під час Ранньої: «Христос народжується».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *