ОСТАННІ НОВИНИ

Станція в Рясне буде сортувати лише 10% львівського сміття, - Садовий

|

Міський голова Львова Андрій Садовий сьогодні, 1 грудня, під час сесії міської ради повідомив, що вчора у міській раді була зустріч з представниками Європейського інвестиційного банку. Про це повідомляє кореспондент Львівського порталу.

smittya

За його словами, банк підтвердив, що готовий інвестувати кошти у будівництво сміттєпереробного комплексу для Львова.

«На жаль, ті технології, які сьогодні можна застосовувати в Україні, дають від сортування половину, в кращому варіанті. Половину сміття треба захоронювати. Поки нема території під новий полігон, завод є нераціональний. Наприклад, станція, яку поставили в Рясне приватники, може відсортовувати лише 10%. І ми ставили власникам цієї станції питання, куди вони будуть вивозити сміття.

Тому для безпеки міста була озвучена ініціатива купити таку ділянку. За півроку такий полігон можна збудувати. Якісний і сучасний завод, з новітніми технологіями, в середньому будується 2,5 роки.

По банку сьогодні більше йде ініціатива, власне, від банку. Міністерство житлового господарства, на жаль, ці процеси затягує. Вчора зранку у нас була розмова з представником Європейського інвестиційного банку. 18-19 грудня в Люксембурзі буде зустріч керівництва нашої держави з представниками банку, і це питання виділення коштів також буде обговорюватись. Прем’єр приїхав до Львова, сказав, що підтримують. Міністр фінансів написав листа, що проект підтримується, а міністерство ЖКГ не може визначитись, бо є ще ряд невеликих проектів, а повинні зробити все разом. Я регулярно скеровую звернення до керівництва держави по цьому питанню.

Європейський інвестиційний банк готовий виділяти місту кошти – 75 млн євро на 25 років під 1% річних. Нема можливості залучити дешевші кошти в Україну, враховуючи стан, де ми знаходимось. Ця співпраця вигідна, бо паралельно йде будівництво нового заводу і рекультивація існуючого. Нам потрібна ділянка.

Ми готові максимально співпрацювати з обласними депутатами, з комісією. Чекаємо від них пропозицій щодо екологічних циклів, які пропонуються для заводу, який вони хочуть будувати. Повинна бути взаємопідтримка. Якщо ми будемо мати 3-5 заводів у Львівській області, буде добре. Якщо якийсь завод не працюватиме, то інший зможе приймати сміття», – зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Нагадаємо, сьогодні мешканці прийшли під стіни мерії, аби не допустити виділення «сміттєвої» землі ЛКП «Львівспецкомунтранс».

Під час засідання сесії міської ради Львова 10 листопада 2016 року на розгляд депутатів було винесено питання про виділення 10 га землі ЛКП «Львівспецтранс» на вул. Шевченка, 327 г під сміттєпресувальні лінії. Тоді депутати це питання перенесли.

Згодом у Львові відбулись громадські слухання з цього приводу і мешканці прилеглих територій висловилися проти будь-яких сміттєвих конструкцій поряд із їхніми помешканнями.

У мерії в той час переконують, що ніякого сміттєзвалища в межах міста розміщувати не планується. А у порядку денному на 1 грудня з’явилось питання про виділення тепер вже меншої ділянки “Львівспецкомунтранс”.

Раніше Львівський портал писав, що пресувати і сортувати сміття у Львові буде фірма з сумнівним статусом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *