ОСТАННІ НОВИНИ

Прокуратура повернула у комунальну власність 335 гектарів незаконно наданих земель

|

На Львівщині у державну та комунальну власність повернуто 335 га незаконно наданих земель. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі прокуратури у Львівській області.

zemlya-santymetr-933x445

Загалом, цьогоріч до судів органами прокуратури Львівської області подано позовів з метою захисту інтересів держави у сфері земельних правовідносин на суму 65 млн грн. Йдеться про стягнення заборгованості за договорами оренди; збільшення розміру орендних платежів відповідно до вимог Податкового кодексу України; відшкодування збитків, завданих самовільним зайняттям земельних ділянок, їх приведення у стан, придатний до використання за цільовим призначенням, витребування в державну або комунальну власність незаконно відведених угідь тощо.

Також, упродовж 2016 року прокуратурою Львівської області ініційовано вивчення місцевими прокурорами стану законності у сфері охорони культурної спадщини з метою попередження незаконного надання у приватну власність та подальшої забудови земель в історичних частинах населених пунктів Львівщини. Наразі за наслідками проведеної роботи до судів прокурори пред’явили 23 позови, вимагаючи зобов’язати органи місцевого самоврядування розробити історико-архітектурні опорні плани, визначити межі історичних ареалів, віднести ділянки на їх території до земель історико-культурного призначення.

Загалом, упродовж 2016 року судами задоволено 36 позовних заяв прокуратури у земельній сфері на 25 млн грн, реально виконано судових рішень на суму 35 млн грн, за закритими справами відповідачами добровільно сплачено 5 млн грн. На розгляді в судах перебуває ще 163 позови на суму 81 млн. грн.

Також, у порядку представницької діяльності прокурорами розпочато 13 кримінальних проваджень, у тому числі – за фактами незаконного надання земельних ділянок, їх забудови.

До прикладу, прокуратурою Львівської області зареєстровано кримінальне провадження ч.1 ст.366 КК України, за фактом внесення службовими особами Брюховицької селищної ради до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей. Останні у рішенні ради та договорі оренди землі зазначили про відсутність на цій ділянці водного об`єкту загальнодержавного значення (озера). Такі дії призвели до незаконної передачі фізичній особі 4,5 га земель вартістю близько 6 млн грн в оренду на 25 років без проведення конкурсу. На цей час прокуратурою області до Шевченківського районного суду м.Львова заявлено позов про визнання недійсними рішень органу місцевого самоврядування, договору оренди вказаної земельної ділянки та повернення її в комунальну власність.

Крім цього, прокурорами продовжується вивчення стану законності при відведенні земельних ділянок на території міста Львова під забудову та правомірності здійснення будівельних робіт. Так, прокуратурою зареєстровано кримінальне провадження за ч. 1 ст. 366 КК України, за фактом службового підроблення посадовцями Львівської міської ради документації щодо будівництва багатоквартирного житлового будинку на вул. Б.Хмельницького,284-а у Львові. Водночас, розпочато кримінальне провадження за ч. 1, ч. 3 ст. 197-1 КК України, за фактом самовільного зайняття ділянки площею 1,8 га, вартість якої понад 31 млн грн, та самочинного будівництва в її межах багатоповерхового будинку на вул.Б.Хмельницького, 230-а.

Досудове розслідування у цих провадженнях триває.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *