ОСТАННІ НОВИНИ

Львівський адміністративний суд відправив справу «судді-колядника» до Вищого адмінсуду України

|

Сьогодні у стінах Львівського апеляційного адміністративного суду відбулося судове засідання у справі за позовом екс-судді Ігоря Зварича про поновлення його на посаді судді та відшкодування моральної шкоди. Відтак, суд виніс рішення передати цю справу до Вищого адміністративного суду України, передає кореспондент Львівського порталу.

Зварич

«Львівський окружний адміністративний суд ухвалив передати на розгляд до Вищого адміністративного суду України адміністративну справу за позовом Ігоря Зварича до Верховної Ради України. Ухала суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду», – оголосив вирок суддя Володимир Сакалош.

В свою чергу Ігор Зварич вважає, що суд не може передавати цю справу до іншого суду. На запитання журналістів, чи задоволений від вироком, екс-суддя відповів: «Мене задовольняє будь-який суд України. Щодо апеляції, я буду думати».

«Справу має слухати суд, встановлений законом. У свій час саме цей Львівський окружний адміністративний суд вже передавав справу до Вищого адміністративного суду України. Ухвала була скасована і справа була скерована на розгляд до цього львівського суду. Після цього цей суд передав справу у чернігівський суд, чернігівський – у Вищий адміністративний суд. Там моя справа знаходилась майже 1,5 роки. Вищий адміністративний суд України знову скерував її у окружний адміністративний суд Львова. І сьогодні цей суд знову передав справу у Вищий адміністративний суд України. Тут кричали, що я не даю провести судові реформи в Україні. Та ні, я якраз говорю про судову реформу України, яка унеможливлює такі передачі справ з одного суду в інший впродовж 8 років», – сказав Зварич.

Окрім того Ігор Зварич запевнив, що знає, чому суд не виносить жодного рішення, а передає справу до вищої інстанції: «Суд боїться виносити законне рішення. Він боїться, бо завтра прийдуть і будуть кричати, що їх треба викинути у смітник».

Також екс-суддя сказав, що не хоче повертатись на своє колишнє місце роботи та не ставить питань про жодні відшкодування. Він хоче визнати постанову Верховної Ради від 2008 року щодо звільнення його з посади судді незаконною.

«Питання про те, щоб я працював на посаді судді не стоїть. Адже треба мати розум, аби розуміти, що працювати сьогодні на посаді судді неможливо. Є судді, є мантії, але немає суду. Революції, на жаль, знищили судову систему України. Все що я хочу – визнати постанову Верховної Ради від 2008 року незаконною. Я хочу, аби закон в цій країні діяв, а не щоб діяло право сили. Щоб суспільству було зрозуміло, що саме в грудні 2008 року за вказівкою тодішнього Президента України, керівника Служби безпеки України, Генпрокурора України і інших осіб було сфабриковано цю справу», – запевнив Зварич.

Нагадаємо, що у грудні 2008 року Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу проти тогочасного голови Львівського апеляційного адміністративного суду Ігора Зварича за звинуваченням у хабарництві. Його підозрювали в одержанні хабара у сумі 100 тис. доларів.

Тоді ж під час обшуків були вилучені 1 млн доларів і 2 млн гривень. Виявлені суми коштів Ігор Зварич пояснив тим, що мав намір передати їх церкві на допомогу малозабезпеченим. Ще частина коштів, за його словами, мала піти на ремонт приміщення суду. Появу таких сум грошей він, зокрема, пояснив тим, що у його кабінеті «засіяли». Відтак його почали називати «колядником».

Якийсь час Ігор Зварич переховувався від правоохоронців. Згодом, у березні 2009 року, його затримали, а у вересні 2011 року Ігоря Зварича засудили до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Окрім того, його позбавили права займати посади судді та посади пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих функцій у державних установах строком на 3 роки.

У липні 2015 року начальник Менської колонії дозволив Ігорю Зваричу проживати разом з сім’єю в смт. Макошине.

23 грудня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон “Про удосконалення порядку зарахування судом попереднього ув’язнення в строк покарання”, який відомий як «закон Савченко». Цей закон зобов’язав суди враховувати засудженим кожен день, проведений в слідчих ізоляторах за два дня відбування покарання.

17 січня 2016 року з’явилося повідомлення про те, що суддя-колядник Зварич, завдяки саме цьому закону, був звільнений.

Фото: Львівський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *