ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні незабаром з’явиться надійний майданчик для пошуку роботи

|

В Україні хочуть створити платформу для пошуку роботи, де не буде роботодавців-шахраїв та недобросовісних шукачів роботи. Про це сьогодні. 25 листопада, під час прес-конференції розповіли директор Львівського обласного центру зайнятості Василь Барилюк та голова регіональної ради підприємців Львівщини Ростислав Сорока, передає кореспондент Львівського порталу.

робота

За словами В. Барилюка, мова йде про створення кадрової біржі, яка охопить не лише тих людей, що стоять на обліку у центрах зайнятості, а усіх українців, що не мають роботи.

«На службі зайнятості зареєстровано лише 1% від усіх працездатних людей…Зараз ми вийшли за межі Центру зайнятості і не лише у пошуку працівників, а і у пошуках вакансій. Створюється майданчик – біржа праці, яка буде працювати в ринково іншому середовищі. У нас є категорія осіб, що перебувають на обліку. Ми займаємося їх працевлаштуванням. Також ми разом із іншими партнерами хочемо охопити спектр людей, які перебувають поза межами Служби зайнятості – не перебувають на обліку»,- розповів він.

Ростислав Сорока пояснив, як така біржа буде працювати.

«Це буде у формі сайт, на якому можна буде реєструватися як працедавцям, так і тим, хто шукає роботу. Ця біржа не ставить завдання бути комерційно високо рентабельною. Ми будемо обмежувати дохідність цієї біржі тільки для того, щоб вона могла себе профінансувати. Наша мета – забезпечити кадрами підприємців, а не заробляти на продажі спеціалістів. Це як інструмент. Ми введемо абонплату – 1,2,3 гривні для тих, хто реєструється. З другого боку, ми працюємо з роботодавцями над розробленням пакетів. Ми хочемо відійти від поняття чистої зарплати до поняття сукупний дохід. Зараз ми передбачаємо, що у цих пакетних пропозиціях, які буде виставляти на біржу роботодавець,  буде приблизно 10 пунктів: зарплата, вартість харчування, компенсація транспортних витрат за проїзд, медичне страхування, навчання, підвищення кваліфікації зав рахунок компанії тощо. Також працюємо над промисловими хостелами. Це буде економічно доцільно як і для працівників, так і для роботодавців»,- пояснив голова ради підприємців.

За його словами, також така біржа даватиме можливість роботодавцю готувати майбутнього працівника, оплачуючи його навчання. Це, перш за все, стосується технічних спеціальностей, яких на ринку праці досить мало.

«Коли закінчується навчання і студент не хоче йти, то він має повернути гроші, які у нього вклали», – додав він.

На запитання, як кадрова біржа буде убезпечуватися від недобросовісних роботодавців (які часто подають оголошення на відомих інтернет-ресурсах, на кшталт work.ua, robota.ua) директор центур зайнятості відповів:

«До прикладу, на сайті robota.ua  є більше 1000 вакансій, але у них відповідальності за ці пропозиції немає – вони просто орієнтують людей. Туди може будь-хто податися. Коли ми беремо з тих сайтів вакансії, ми зв’язуємося з роботодавцем, наш працівник при необхідності навіть виїде до нього на місце – переконається у всьому. І ми тільки таку вакансію пропонуємо. Тобто з величезної кількості вакансій ми сьогодні маємо наших вакансій 577», – пояснив він.

Водночас Р. Сорока зазначив:

«Ми цю біржу формуємо на замовлення наших компаній. Ми працюємо з 30-ма асоціаціями, і їхні представники будуть членами наглядової ради біржі. Тобто це будуть добропорядні роботодавці, яких ми знаємо. Ми будемо вводити систему страхування угод, і страхова компанія буде гарантувати дотримання вимог. Якщо цього не буде виконано, то будуть фінансові стягнення з роботодавців чи виплати страхових компаній», – резюмував він.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *