ОСТАННІ НОВИНИ

Україна скасує мораторій на експорт деревини для отримання 600 мільйонів євро траншу

|

Спільна робоча група уряду і парламенту розробила законопроект, який скасовує мораторій на експорт лісу з України, повідомив заступник голови Адміністрації президента Костянтин Єлісєєв, пише LB.ua.

eksport

«Питання вирубки лісу в цьому законопроекті вирішується не шляхом заборони експорту, а розробки комплексних заходів контролю, які не допустили б зловживань у цій сфері», – сказав Єлісєєв на брифінгу.

За його словами, Єврокомісія після ухвалення цього проекту закону надасть Україні транш у розмірі 600 млн євро.

«Ми обговорили з Єврокомісією, і вони вважають, що закладений у законопроекті компроміс їх задовольняє і відповідає умовам надання траншу в 600 млн євро», – сказав заступник голови Адміністрації.

У четвер на прес-конференції під час саміту Україна – ЄС президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер повідомив, що Президент Петро Порошенко висловив намір скасувати мораторій на експорт лісу-кругляка, що дозволить надати Україні наступний транш макрофінансової допомоги в розмірі 600 млн євро.

Нагадаємо, відсутність чітко визначеної законодавчо відповідальності підприємців за несанкціоноване вирубування і експорт лісу призвело до того, що Верховна Рада ввела заборону (мораторій) на експорт необробленого лісу. Вона набула чинності 1 грудня 2015 року. Закон забороняє протягом 10 років експортувати за кордон лісоматеріали у вигляді необробленої деревини, т.зв. ліс-кругляк і ін.

Однак заборона на експорт лісу порушує зобов’язання України в рамках Світової організації торгівлі та Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Фото: Daily – РБК-Украина

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *