ОСТАННІ НОВИНИ

У Львівській облраді побоюються, що люстрація знову може закінчитися сміттєвими баками

|

Сьогодні, 22 листопада, під час сесійного засідання Львівської облради депутати заслухали інформацію начальника головного територіального управління юстиції у Львівській області Ярослава Жукровського про виконання законодавства України щодо очищення влади у Львівській області. Про це з місця події повідомляє кореспондент Львівського порталу.

люстрація

Як пояснив Я.Жукровський, закон говорить про те, що в певному органі влади відповідальним за проведення люстрації є безпосередньо керівник цього органу, до повноважень якого належить звільнення з посади особи, стосовно якої здійснюється перевірка.

За його словами, функцією територіальних органів юстиції в більшій мірі зводиться до технічного внесення відомостей.

«Станом на вересень 2014 року в Україні було 700 тисяч службовців, з них 300 тисяч – ті, щодо яких поширювались вимоги ЗУ «Про державну службу». Критерію очищення влади згідно цього закону підпадало 5 тисяч осіб. Станом на сьогодні в Україні у відповідний реєстр осіб щодо яких поширюється положення цього закону внесено більше тисячі осіб, у Львівській області у цьому реєстрі є 27 осіб», – повідомив він.

Також Я.Жукровський додав, що станом на вересень 2016 року Головне територіальне управління у Львівській області внесла 21 тисячу повідомлень про початок проходження перевірки, видала більше 7 тисяч довідок про результат перевірки, припинила 360 перевірок у зв’язку з тим, що відповідні службовці або померли, або були звільнені.

Своєю чергою депутати різко розкритикували проведення люстрації у Львівській області.

«Тут мали би бути прізвища та перелік людей, звільнених з посад… Ми бачимо, що в країні відбувається всього лише декларативна люстрація… Але скажіть будь ласка хто звільнений, хто притягнений до відповідальності?!», – обурився депутат облради Михайло Нискогуз.

Також він запевнив, якщо ситуація залишатиметься такою ж, люди візьмуться знову за «смітникову люстрацію»: «Чим більше ви намагатиметеся чинити опір цій люстрації, тим більше негативу ви матимете потім, коли цей терпець суспільства увірветься і ми бачитимемо реальне продовження цієї смітникової люстрації. Зараз суспільство має інші проблеми – в країні війна, але ми до цього повернемося…Треба працювати активно, а не декларативно, щоби люди потім не кидало вас у сміттєві баки».

За словами голови облради Олександра Ганущина, ситуація із люстрацією безумовно є далеко не найкраща і не тільки на Львівщині, а й загалом в Україні. «Є дуже багато роботи, у першу чергу йдеться про наших народних депутатів. Відповідне звернення з цього приводу ми обов’язково скеруємо на наступному сесійному засіданні», – додав він.

«Найбільший інструмент цей закон дає для тієї когорти людей, які займали вищі посади державної влади за часів Януковича. І, на жаль, саме там він не спрацював найбільше. Я підтримую те, що депутати на засіданнях сесій намагаються дати максимально публічне звучання тим випадкам, коли колишні регіонали прагнуть посісти ті чи інші посади, Очевидно, це наша робота і на це нам треба звертати особливу увагу», – наголосив голова облради.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *