ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині стартували «Дні профілактики патології шийки матки та грудної залози

|

Сьогодні, 21 листопада, у Львівській області розпочалась акція «Дні профілактики патології шийки матки та грудної залози у Львівській області. Раннє виявлення та впровадження ефективних протипухлинних технологій», яка триватиме до 2 грудня. Про це сьогодні під час прес-конференції розповіли ініціатори акції, передає кореспондент Львівського порталу.

252

Як розповів заступник головного лікаря Львівського регіонального онкоцентру Орест Тріля, на Львівщині протягом року реєструється 830 – 850 випадків захворювання на рак молочної залози.

«Пік хвороби припадає на середній вік, на жінок 55-60 років. У 2015 році на І-ІІ стадії виявлено 78% серед усіх випадків, на ІІІ стадії – 13,6%, на ІV- 6,1%. Не прожили одного року з часу встановлення діагнозу – 7,5% хворих. Щодо раку штйки матки, то це рак молодих жінок. Саме тому усім жінкам від 18 до 65 років треба щорічно проходити огляд у гінеколога. У 2015 році вперше діагностовано 236 випадків захворювання на цей рак, більше 85% виявили його на першій стадії. Саме тому наша акція покликана на те, щоб загострити увагу жінок, збільшити їхню довіру до медиків. Жінки мають розуміти, зо це важливо для них», – зазначив він.

Також О. Тріль додав, що за 9 місяців 2016 року вперше встановлений рак грудної залози зафіксовано у 561 жінки, рак шийки матки – у 164 жінок.

За словами консультанта з управління субпроектом «Онкопревенція та впровадження ефективних протипухлинних технологій у Львівській області» Христини Пак, ця акція проходить щорічно, але цього року має особливість, оскільки відбувається під егідою спільного зі Світлвим банком та проектом МОЗ України «Поліпшення здоровя на службі у людей» субпроекту «Онкопревенція та впровадження ефективних протипухлинних технологій у Львівській області».

«У рамках проекту уже підписано першу угоду на постачання апарату МРТ, вартістю 1,3 млн дол. Уже найближчим часом буде підписано угоди на постачання УЗД-апаратів, КТ та ОФЕКТ з КТ, обладнання для хірургії, мамографів… Окоім того, у рамках акції  23 та 30 листопада у Львові в готелі «Супутник» проходитимуть науково-практичні медичні конференції для гігекологів та радіологів, детасихологи, медики онкоцентру будуть проводити навчання. І що найголовніше – лікарі Львівського онкоцентру поїдуть у райони (Жовківський, Мостиський, Жидачівський, Старосамбірський та Городоцький), де навчатимуть місцевих медиків та проводитимуть обстеження. Тому ми закликаємо жінок у ці дні приходити на огляд, аби потрапити до вузькопрофільних спеціалістів», – розповіла вона.

Графік відвідиг експертами з онкоцентру області:

Жовківський район – 22 листопада

Мостиський район – 24 листопада

Жидачівський район – 25 листопада

Старосамбірський район – 28 листопада

Городоцький район – 2 грудня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *