Генпрокуратура склала повідомлення про підозру Віктору Януковичу. Ще один фігурант справи – нардеп Новинський

|

Генеральна прокуратура України здійснює досудове розслідування у справі незаконного позбавлення волі особистого помічника, нині покійного, Предстоятеля Української православної церкви Митрополита Київського і всієї України Володимира (В. Сабодана), а саме, архієпископа Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра (О. Драбинка). Про це Львівському порталу повідомили в управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ Генеральної прокуратури України.

прокуратура

«Управлінням з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) та ч. 1 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу) КК України за фактом перевищення влади та службових повноважень колишніми високопосадовцями (В. Януковичем, В. Захарченком, В. Новинським та В. Коряком), а також іншими працівниками правоохоронних органів міста Києва, при незаконному позбавленні волі особистого помічника, нині покійного, Предстоятеля Української православної церкви Митрополита Київського і всієї України Володимира (В. Сабодана), а саме, архієпископа Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра (О. Драбинка).

У ході досудового розслідування зібрано достатньо доказів, які свідчать про причетність до вчинення  кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 146 КК України В. Януковича, у зв’язку з чим, 16 листопада 2016 року, у провадженні складено повідомлення про підозру останньому та на даний час вживаються заходи щодо її належного вручення», – сказано в повідомленні.

Також ГПУ заявляє про достатність доказів у справі депутата від «Опозиційного блоку» Вадима Новинського і просить Раду зняти з нього недоторканність. Про це повідомляє телеканал «112 Україна».

«Вина Новинського у вчиненні кримінального злочину, передбаченого цими статтями, об’єктивно і переконливо підтверджується доказами, зібраними з дотриманням принципів законності, верховенства права і в суворій відповідності з процедурою, встановленою КПК. Протоколи допитів свідків, які приймаються до уваги слідством. Таким чином, у слідства є підстави вважати, що Новинський скоїв кримінальні злочини за ч. 5 ст. 27 Ч. 2 ст. 146 і ч. 1 ст. 365 КК, за які встановлено покарання у вигляді позбавлення волі на термін до 5 років», – заявив генеральний прокурор України Юрій Луценко на засіданні регламентного комітету ВРУ сьогодні, 16 листопада.

У поданні ГПУ йдеться про перевищення влади та вчинення злочинів спільно з екс-президентом Віктором Януковичем і правоохоронцями Києва при незаконному позбавленні волі архієпископа (нині – митрополит) Олександра (Драбинка), коли той був помічником нині покійного предстоятеля Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) Володимира (Сабодана).

ГПУ обгрунтувала свої підозри низкою фактів.

«Судовим слідством встановлено, що 5.09.13 з ініціативи предстоятеля УПЦ митрополита Київського і всієї України Володимира (Сабодана) відбулася зустріч з тодішнім президентом Януковичем у приміщенні АП. Предметом зустрічі було прохання митрополита Київського і всієї України Володимира (Сабодана) звільнити його помічника та особистого секретаря Олександра Драбинка з-під незаконного утримання в неволі. Це підтверджується показаннями потерпілого, свідка і самого Новинського… В цей же день ввечері відбулася зустріч в заміський резиденції митрополита Київського і всієї України Володимира Сабодана за участю Януковича, Новинського, Сабодана і Драбинка, на якій Янукович поклав відповідальність за подальше незаконне утримання Драбинка і вирішення його долі на Новинського, з чим той погодився. Про це свідчать Драбинко, Сергієвський, Жигулін», – розповів генпрокурор.

За словами Луценка, бесіда з Януковичем відбувалася приблизно 15 хвилин один на один. «Після чого, за рішенням Януковича, до бесіди приєднався Новинський. Так Янукович зазначив Блаженнішому Володимиру, що Новинський буде вирішувати всі питання, пов’язані зі справою Драбинки. Це є теза Януковича, що він наголосив під час вечері у Феофанії», – зазначив генпрокурор.

За словами Луценка, доказом причетності до справи Новинського можуть служити телефонні дзвінки та листи.

Новинський нібито починаючи з вересня по грудень 2013 з метою виконати цю задачу по здійсненню будь-якими засобами тиску на митрополита Володимира, з метою відправлення його на відпочинок і обрання на посаду Паканича, виконуючи незаконне доручення Януковича щодо подальшого незаконного утримання Драбинка надав в телефонному режимі неодноразові вказівки колишньому голові столичної міліції Валерію Коряку про можливість або заборону переміщення Драбинка.

«Слідство має факти про 40 з’єднань з мобільного Новинського на мобільний Коряка в період утримання в неволі Драбинки з 16.09 по 14.12 2013 року, даних по з’єднанню стаціонарних телефонів ми встановити не можемо», – зазначив генпрокурор.

За словами прокурора, факт про незаконне утримання Драбинки доводиться, зокрема, листами митрополита Київського і всієї України Володимира до президента України Януковича від 29.08.2013 року, генерального прокурора України Пшонки від 14.12.2013 року, міністра внутрішніх справ України Захарченка від 2.12.2013 року, 6.12.2013 року, 10.12.2013 року і без дати щодо 1025-річчя Хрещення Русі.

«Останнім часом в ЗМІ є повідомлення від канцелярії УПЦ про те, що листи під цим номером значиться зовсім з іншим текстом. У зв’язку з цим слідство провело відповідну роботу і отримало свідчення клірика Сергіївського про те, що саме він набирав ці листи. Останні сумніви знімаються свідченнями колишнього заступника міністра внутрішніх справ Лекаря, який каже: «Так, я отримував ці листи і особисто передавав Захарченку», – зазначив Луценко.

Своєю черговю Новинський заявляє, що його справа є політичною.

«Кримінальну справу, порушену проти мене, я вважаю політично мотивованою, повністю сфабрикованою… Що стосується суті представленого генеральним прокурором подання – це не що інше як скомпільований набір політичної декларації, і він може претендувати на лаври Дар’ї Донцової, як політичний детектив. У ньому немає ніяких доказів, ніякого обгрунтування моєї провини», – зазначив депутат.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *