ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні - Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

|

Сьогодні, 14 листопада, Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом – одним із найпоширеніших захворювань у світі. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА.

zukor

Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом було запроваджено у 1991 році  міжнародними організаціями у відповідь на загрозу зростання захворюваності на цукровий діабет у всьому світі. З 2007 року цей день проводиться під егідою ООН та відзначається членами двохсот асоціацій Міжнародної Діабетичної Федерації більш ніж у 160-ти країнах.

Метою Всесвітнього дня боротьби з діабетом є підвищення поінформованості про діабет: про кількість хворих на цукровий діабет, зростання захворюваності, фактори ризику та заходи профілактики цієї небезпечної хвороби.

Дату було обрано, щоб вшанувати заслуги канадського вченого Фредеріка Бантінга, який народився 14 листопада 1891 року. У січні 1922 року він зробив ін’єкцію інсуліну 14-річному хлопчикові, Леонарду Томпсону, який страждав на важку форму цукрового діабету. Після декількох ін’єкцій інсуліну хворому помітно покращало, а через півроку він повернувся до нормального життя. Звістка про перші клінічні апробації інсуліну стала міжнародною сенсацією. Відкриття Фредеріка Бантінга та його колеги Чарльза Беста врятувало мільйони людських життів.

Основні симптоми, що дозволяють запідозрити цукровий діабет:

– надмірне виділення сечі;

– різка втрата ваги;

– постійна сильна спрага;

– сухість шкіри та слизових оболонок;

– відчуття голоду;

– свербіж шкіри;

– запах ацетону з рота.

Регулярно перевіряйте рівень цукру у крові, якщо:

– вам за 40;

– ви маєте зайву вагу;

– серед ваших родичів є хворі на цукровий діабет.

Раз на рік кожній людині варто робити аналіз крові на рівень цукру в крові.

Довідково:

За даними ВООЗ, в економічно розвинутих країнах світу до 4–6% населення хворіє на цукровий діабет.
У Європі питома вага таких хворих становить близько 4%.
В Україні на 1 січня 2016 року зареєстровано 1 223 607 хворих на цукровий діабет (2,9% чисельності населення). Проте кількість людей з недіагностованою патологією перевищує цю цифру в 3–4 рази. Останніми роками невпинно збільшується кількість хворих дітей, особливо віком до п’яти років, які потребують лікування препаратами інсуліну.

За даними, наведеними головним позаштатним спеціалістом департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації з ендокринології Юрієм Вендзиловичем, станом на 1 жовтня 2016 року у Львівській області налічується 63015 хворих на цукровий діабет, з яких 11114 отримує лікування препаратами інсуліну. Прогнозована кількість інсулінозалежних пацієнтів на початок 2017 року складає 11 400 осіб.

Як повідомив головний позаштатний спеціаліст ДОЗ ЛОДА з дитячої ендокринології Юрій Єрін, зараз по області зареєстровано 620 дітей, хворих на цукровий діабет, з них виявлених вперше – 62 дитини.

Фото: MedUM

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *