ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині з’явиться нова вітроелектростанція

|

Європейським Банком Реконструкції та розвитку (ЄБРР) погоджено реалізацію проекту «Карпатський вітер», що передбачає будівництво вітроелектростанції «Старий Самбір-2», потужністю 20,7 МВт. Про це Львівському порталу розповів директор української фірми «Еко-Оптіма» Максим Козицький.

vitryak_1451556980_613x340-55555555556_3_0

Це перший в Україні проект, що спільно фінансується Північною екологічною фінансовою корпорацією (NEFCO), інвестиційним фондом для країн, що розвиваються (IFU), ЄБРР та ТОВ «Еко-Оптіма».

Інвестиції у будівництво даного проекту оцінюється у 34 млн. євро. Проектом передбачено встановлення 6 турбін всесвітньовідомої компанії Vestas.  Потужність кожної такої найсучаснішої турбіни становитиме 3,45 МВт, а висота щогли – 117м. Електроенергія, що вироблятиметься цими вітротурбінами, надходитиме по лініях потужністю у 35 кВ на підстанцію 110/35/10 кВ «Львівської Залізниці». Відпуск електроенергії у мережу становитиме орієнтовно 56 млн. кВт*год/рік.

Аналіз вітрового потенціалу в різних регіонах показує, що в зоні Карпат достатньо сильні вітри, середньорічна швидкість яких складає 6,5÷7,5 м/сек. Це дає можливість будувати рентабельні потужні промислові вітроелектростанції. Компанією вже підключено до мережі ВЕС «Старий Самбір-1» (потужністю 13,2 МВт, вартість проекту 20,5 млн. євро) – первісток цілої плеяди промислових вітроелектростанцій.

У планах робота над проектами нових ВЕС: Сокальської ВЕС, потужністю 33,5МВт, та Сколівської ВЕС, потужністю 50,0 МВт.

«Цей проект дуже важливий для Львівського регіону і країни. Він показує, наскільки вагомим є потенціал відновлюваних джерел енергії в Україні. Крім того, він прокладає шлях до подібних приватних інвестицій у всій країні», – зазначає Шевкі Аджунер, директор ЄБРР в Україні.

Позитивним результатом даного проекту також можна вважати зменшення викидів СО2. Для умов України визначено, що вироблення 1 кВт/год електроенергії на ВЕС запобігає викидам в атмосферу 0,837 кг СО2, таким чином, робота ще однієї вітростанції на Старосамбірщині зможе запобігти викидам в атмосферу: 47 тисяч тон СО2 щорічно.

Раніше Львівський портал повідомляв, що на Львівщині відкрили найпотужнішу в Карпатах вітроелектростанцію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *