ОСТАННІ НОВИНИ

На фасаді Львівської галереї мистецтв таки з’явиться меморіальна таблиця Бориса Возницького?

|

До 90-річчя багаторічного директора Львівської національної галереї мистецтв Бориса Возницького у Львові виготовили бронзову меморіальну дошку. Днями львівські ЗМІ повідомляли, що теперішній директор галереї Тарас Возняк відмовився встановлювати пам’ятну таблицю на фасаді приміщення галереї. Проте сьогодні, 10 листопада, він опублікував на своїй сторінці у Facebook лист, у якому просить дозволу на встановлення меморіальної дошки у Львівської міської ради, передає кореспондент Львівського порталу.

38

Як розповіла Львівському порталу екс-директор Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Возницького Лариса Разінкова-Возницька, встановлення меморіальної таблиці Борису Возницькому на фасаді Львівської галереї мистецтв переросло у проблему.

«90 років пройшло з дня народження Бориса Возницького. Це людина, яка зробила надзвичайно багато для Львівської галереї мистецтв. І в честь відзначення цієї дати ми планували встановити на фасаді галереї меморіальну таблицю. Але теперішній директор галереї  відмовився це робити. Для мене це було дуже дивним, оскільки галерея носить ім’я Бориса Возницького. Він пропрацював тут 50 років. Окрім Львівської галереї він зробив чималий внесок в культуру Львівщини, відкрив 16 музеїв, відреставрував 2 замки, врятував тисячі творів та зробив галерею такою, якою ми її бачимо. Тому таблиця повинна бути на фасаді будинку», – розповіла вона.

За словами автора меморіальної дошки, народного художника України Ярослава Мотики, Борис Возницький заслужив на те, щоб меморіальна таблиця з його іменем повинна з’явитися саме на фасаді Львівської галереї мистецтв.

«Встановлення меморіальної дошки було прийнято мистецькою радою та на замовлення доньки Возницького. Дошка вже була готова для того, аби її помістили на фасад будинку, однак директор галереї Тарас Возняк сказав, що встановлювати таблицю краще не на фасаді галереї, а в інтер’єрі. Але я вважаю, що Возницький заслуговує на те, щоб таблиця з його іменем була саме на фасаді приміщення. І потрібно не лише створити меморіальну пам’ятку, але й увіковічнити ім’я цієї людини», – заявив він кореспонденту Львівського порталу.

Однак під час написання цього матеріалу, на Facebook-сторінці Тараса Возняка з’явилася інформація про те, що галерея у листі до Львівської міськради просить дозволу на встановлення меморіальної дошки саме на фасаді будівлі.

Про те, що процес встановлення меморіальної дошки Борису Возницькому вже запущений, Тарас Возняк розповів у коментарі Львівському порталу.

«25 жовтня цього року я скерував лист до Львівської міської ради з проханням встановити на фасаді Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького його бронзову пам’ятну таблицю», – зазначив він.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *