ОСТАННІ НОВИНИ

Оксана Забужко: «Українська – мова, за яку розстрілювали»

|

Провідна українська письменниця, поетеса, есеїстка і публічний інтелектуал про вбивства за українську мову та причини говорити нею сьогодні:

5

«Я говорю українською тому, що я українка, і це моя рідна мова. Мова є одним із дуже важливих маркерів ідентичності. Мова живе доти і остільки, доки, і оскільки нею говорять. Якщо мовою не говорять вона завмирає. Я говорю українською для того, щоб моя мова жила, розвивалася, ширилася і мала майбутнє.

Українська дуже сильна мова. Той факт, що я в ній народилася, для мене особисто велика творча удача і, можна сказати, привілей.

Українська на відміну від англійської, російської чи польської – мова, яка в модерний період за останні 200 років практично не мала, навіть на відстані одного покоління, постійного політичного даху. Це мова, якої не прикривали армії і флоти, а навпаки – це мова за яку розстрілювали, як у Києві 1918 так і в Донецьку 2014 року. І те, що в цих умовах найменшого сприяння – ця мова не просто вижила і збереглася, а створила прекрасну літературу, спадкоємицею якої честь себе почувати – це показник того, що це надзвичайно сильна і потужна мова. Мова за якою, щоб там не було – майбутнє.

Не бійтесь говорити українською. Думайте про майбутнє», – повідомила Оксана Забужко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *