ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські нардепи просять уряд знайти кошти на реконструкцію ЛОКПЦ

|

Народні депутати України звернулися до уряду з проханням виділити кошти з державного фонду регіонального розвитку для завершення реконструкції у 2016-2017рр. та відновлення роботи найпотужнішого медичного закладу охорони материнства і дитинства у Львівській області – Львівського обласного перинатального центру. Про це йдеться у запиті народного депутата України Ігоря Васюника до віце-прем’єр-міністра України – міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка, текст якого є у розпорядженні Львівського порталу.

мати з немовлям

У документі (який підтримали також народні депутати Микола Кадикало, Михайло Химіль, Тарас Батенко, Оксана Юринець, Ірина Подоляк, Дмитро Добродомов та інші) йдеться про те, що ще з вересня 2013 року зупинено функціонування ЛОКПЦ з метою проведення реконструкції  у межах Національного проекту «Нове життя. Нова якість охорони материнства та дитинства» (для створення новітнього закладу ІІІ рівня перетинальної допомоги європейського взірця). Парламентарі звертають увагу уряду на те, що реконструкція повинна була завершитись ще до кінця 2014 року, проте станом на даний час відсутні кошти у розмірі 111 млн.грн. на фінансування реконструкції ЛОКПЦ.

«Щорічно у ЛОКПЦ отримували медичну допомогу більше 8 тис. пацієнтів: близько 4000 пологів і 4800 оперативних втручань. Уперше в  Україні на базі центру за підтримки ВООЗ, ЮНІСЕФ, агенства з міжнародного розвитку USAID та низки іноземних клінік реалізовано чимало проектів і технологій з охорони здоров’я матері та дитини. Основним напрямком роботи ЛОКПЦ було надання допомоги при передчасних пологах (15-18% від загального числа пологів), а також виходжування глибоко недоношених дітей. На базі ЛОКПЦ функціонував центр підтримки та грудного вигодовування «Материнське джерело» і розвитку дитини раннього віку та усвідомлення батьківства «Разом до гармонії». ЛОКПЦ є не лише основним медичним закладом охорони здоров’я матері та дитини області, а й клінічною базою Львівського медичного університету імені  Данила Галицького та інституту медичної патології Національної Академії медичних наук України.

Зупинення реконструкції ЛОКПЦ призвело того, що вагітні жінки з патологіями, а також ризиком передчасних чи складних пологів з усієї Західної України залишаються без шансів на отримання оперативної висококваліфікованої медичної допомоги для себе і своїх малят. Стаціонари інших пологових будинків міста та області перезавантажені, що має негативні наслідки для вагітних, породіль та новонароджених. 437 висококваліфікованих медичних працівників, з них близько 60% вищої кваліфікаційної категорії, на даний час без роботи», – наголошують парламентарі.

Відтак депутати просять уряд розглянути можливість щодо виділення коштів з Державного бюджету України для завершення реконструкції у 2016-2017рр. та відновлення роботи найпотушнішого медичного закладу охорони материнства і дитинства у Львівській області, а саме за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку.

Фото: sevsovet.com.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *