ОСТАННІ НОВИНИ

Як вберегтися від сальмонельозу?

|

Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, що викликається бактеріями з роду Salmonella. Інфікуватися ним можна по-різному, тому  міський відділ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» інформує про способи зараження, симптоми, лікування і профілактику сальмонельозу. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

1476186929

Способи зараження

Сальмонела по-різному потрапляє в людський організм. Збудники можуть тривалий час жити і розмножуватися в харчових продуктах, тому є ризик спожити їжу, заражену сальмонелою: вона трапляється в м’ясі ссавців і птахів, рибі, яйцях та молочних продуктах. Згідно досліджень, в молочних продуктах і в маслі бактерія сальмонела здатна прожити від півтори місяців до півроку, а в сирі та яйцях – довше року. Крім того, збудники сальмонельозу в змозі довго витримувати низькі температури. Тому, щоб зменшити ризик захворювання на сальмонельоз через продукти харчування, слід відмовитися від вживання сирих яєць. Але якщо вони життєво необхідні, то переходьте на перепелині яйця – вони не викликають алергічних реакцій, не заражаються сальмонелою і в них міститься дуже багато поживних речовин і вітамінів, які налагоджують роботу печінки і нирок.

Сальмонела також мешкає у воді, тому можна підхопити інфекцію і під час купання у відкритих водоймах. Ці бактерії є причиною таких захворювань, як черевний тиф і паратифи, а також гастроентерит (запалення шлунка і кишечника). Але при цьому захворюванні сальмонели не потрапляють у кров хворого. А ось при септичній формі небезпечні бактерії потрапляють у кров і через неї – у внутрішні органи. Запалення може поширитися на весь організм, при цьому ураженню схильні легені, кістки, оболонки мозку, перикард.

Симптоми сальмонельозу

Потрапивши в організм людини, сальмонела проникає в слизову оболонку кишечника. Інкубаційний період захворювання триває приблизно від дванадцяти годин до доби. Потім виявляються характерні симптоми інфекційного зараження. Температура тіла зростає до 38-39 градусів. У хворого з’являється озноб і головний біль, нудота і блювота, біль у животі.

Тривала блювота і діарея можуть призвести до зневоднення організму. З розвитком хвороби з’являється сухість у роті і наліт на язиці. Кров гусне, внаслідок чого можуть утворюватися тромби. Сальмонельоз інколи дає ускладнення у вигляді перитоніту, токсичного розширення кишки, поліартриту, інфекційно-токсичного шоку. Тому з такими симптомами необхідно терміново звернутися до лікаря.

Під час лікування після випорожнення кишечника унітаз потрібно неодмінно дезінфікувати. Крім того, ретельно мити руки теплою водою з милом. Необхідно також суворо дотримуватися правил зберігання і приготування їжі.

Лікування сальмонельозу

Діагноз «сальмонельоз» ставлять після бактеріологічного та серологічного досліджень. Тільки після підтвердження діагнозу лікар може призначити лікування. На першому етапі лікування пацієнтові не можна вживати ніякої їжі, тільки пити велику кількість рідини. В особливо складних випадках навіть рідина вводиться внутрішньовенно. При септичній формі сальмонельозу лікар може призначити курс антибіотиків.

При лікуванні сальмонельозу потрібно дотримуватися особливої дієти: міцний чай, білі сухарі, свіжий протертий сир, супи-пюре на воді, кефір невисокої жирності. М’ясо або рибу можна їсти тільки відварені. Обмежити кількість солі у стравах. Також потрібно додати в раціон лікувальні трави: відвар сушеної чорниці або чорної смородини, киселі, желе з цих ягід.

Профілактика захворювання

–  яйця і курку купуйте тільки в місцях санкціонованої торгівлі. При цьому уважно дивіться на дату сортування. Враховуйте, що термін придатності столових яєць – 25 днів, дієтичних яєць – 7-10 днів;

–  на прилавках магазинів і ринків сирі продукти не повинні розміщуватися поряд з готовими: згідно санітарних вимог такі товари обов’язково повинні продаватися в різних відділах. Не дозволяється зважувати на одних вагах сиру курку і м’ясо з ковбасою та сиром;

–  у домашніх умовах м’ясо і птицю потрібно зберігати упакованими і на окремій полиці морозильника;

–  перед приготуванням страв з яєць обов’язково промийте їх під проточною водою. Час варіння яйця повинно бути не менше чверті години після кипіння води. Яєчня і омлет також повинні смажитися не менше 15 хвилин під закритою кришкою. Курку варіть не менше сорока хвилин;

–  для обробки сирого м’яса і курки потрібно мати окремі дошки і ножі. Не використовуйте їх для нарізання хліба, овочів і готових продуктів. Визначити, що м’ясо птиці заражене сальмонелою, можна, відрізавши шматок м’яса ножем і подивившись, чи не виділяється світлий сік;

–  для профілактики сальмонельозу воду пийте тільки кип’ячену або мінеральну;

–  м’ясні  кулінарні вироби слід піддавати повторній термічній обробці при температурі 250°,оскільки саме при такій температурі гинуть бактерії роду Salmonella.

Фото: OGO.ua

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *