ОСТАННІ НОВИНИ

Від початку року у Львові чадним газом отруїлося 56 людей

|

Від початку року, станом на 31 жовтня,  у місті зафіксовано  27 випадків отруєння чадним газом, внаслідок чого постраждало  56 людей, з них 13 дітей. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

185aee0183792f6e5ff0626fc0762c4d

Відтак, управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ЛМР застерігає суворо дотримуватись правил користування газом у побуті, адже з початком опалювального сезону почастішали вападки отруєння чадним газом.

Для безпечного використання газу і повного його згорання необхідно забезпечити інтенсивне надходження повітря. Ось чому дуже важливо в зимовий час не закривати вентиляційні решітки і не заклеювати кватирки в приміщенні, де встановлені газові прилади.

Не користуйтеся газовою плитою для обігріву приміщення – при тривалій роботі газової плити повітря забруднюється шкідливими продуктами згорання газу, зокрема чадним газом, який не має кольору, запаху, але він дуже отруйний у будь-якій концентрації. Підіймаючись догори, чадний газ довгий час знаходиться у приміщенні. При вмісті 1% його у повітрі, смерть усього живого настає через хвилину.

Звертайте особливу увагу на небезпеку користування газовими приладами з відводом продуктів згорання газу в димарі,  особливо у дні, коли посилюються пориви вітру та трапляються перепади тиску в повітрі. При користуванні цими газовими приладами необхідно стежити за наявністю тяги в димарях і самих приладах (котлах, печах, колонках), як перед вмиканням, так і під час їх роботи. Не допускайте обмерзання димаря. Не залишайте без нагляду увімкнені газові прилади навіть на короткий час!

При загасанні опалювального приладу (котла) необхідно перекрити крани на приладі та ретельно провітрити приміщення, після чого провести повторне розпалювання котла.

Під час усіх нещасних випадків, пов’язаних із використанням газу (вибух, пожежа, отруєння), слід зателефонувати в одну з міських служб: швидку допомогу — 103, пожежну — 101, газову — 104, поліцію — 102. Будь-яка з цих служб повідомить решту і вони прибудуть на місце події.

Довідка для мешканця

Чадний газ (окис вуглецю) – безколірний газ без запаху. Головна небезпека полягає у тому, що чадний газ через легені швидко проникає в клітини крові, замінює собою кисень, що міститься в еритроцитах. Внаслідок цього в організмі виникає кисневе голодування – гіпоксія. Велика кількість смертельних випадків відбувається у закритих приміщеннях з відсутньою вентиляцією, наприклад, в квартирах, де встановлені євровікна без повітрофільтрів та в гаражах.

Ознаки та симптоми отруєння чадним газом: головний біль, м’язова слабість, задуха, почервоніння шкіри обличчя і рук, потьмарення свідомості. Тривала дія чадного газу може привести до смерті.

При виявленні ознак отруєння чадним газом необхідно негайно викликати швидку медичну допомогу та негайно вийти (або винести потерпілого) на свіже повітря.

Як вберегти себе і своїх рідних? Необхідно перевірити системи опалення перед початком експлуатації. Окрему увагу необхідно звернути на справність систем виведення продуктів горіння – коминів. Наявність в них тяги перевіряється за допомогою запаленого сірника. І ні в якому разі не слід залишати включені прилади опалення без нагляду під час сну. Також не рекомендуємо залишати дітей без нагляду при включених приладах опалення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *