ОСТАННІ НОВИНИ

Українці шоковані деклараціями чиновників

|

Антикорупційна реформа в Україні, яка зобов’язала чиновників задекларувати своє багатство онлайн, показала величезну різницю між багатством політиків і тих, кого вони представляють, пише ZN.ua.

photo

Одні задекларували мільйони доларів готівкою. Інші – особистий автопарк дорогих автомобілів, колекцію швейцарських годинників і діамантів, а також великі ділянки землі. Ці одкровення можуть ще більше підірвати довіру до влади українців, середня зарплата яких складає 200 доларів на місяць.

Про це сьогодні пише Reuters,нагадуючи, що прем’єр-міністр Володимир Гройсман, який порівняв подачу декларацій зі стрибком з літака, задекларував 1,2 мільйона доларів і 460 тисяч євро готівкою, а також колекцію дорогих годинників.

І український прем’єр, як виявилося, не єдиний серед чиновників, хто віддає перевагу зберіганню своїх грошей готівкою, за межами банківської системи в Україні. Інформаційна агенція Reuters підрахувала, що, згідно з деклараціями, 24 члени українського уряду разом володіють 7 мільйонами доларів лише готівкою. А декларації двох братів з фракції Петра Порошенка – Богдана і Ярослава Дубневичів, свідчить, що у них разом є 26 мільйонів доларів, і це теж лише те, що вони тримають не на банківських рахунках.

«Коли міністр економіки каже, що близько 60% економіки в тіні, то це можна пояснити кількістю готівки, зареєстрованої державними службовцями, чиновниками і депутатами», – сказав виконавчий директор George Soros’s International Renaissance Foundation Тарас Качка.

«Це відображення стану нашого суспільства”, – додав він.

Міністр юстиції Павло Петренко, який задекларував мільйон доларів на рахунках в банках і 500 тисяч доларів готівкою, пояснив таке явище недовірою до українських банків.

«Звісно, для країн ЄС зберігання готівки має нецивілізований вигляд. Але це пов’язано з тим фактом, в що банківська система, м’яко кажучи, в не дуже хорошому стані. Це проблема для багатьох українців, які втратили свої заощадження в банках», – сказав він.

Подача електронних декларацій повинна була показати добру волю чиновників до розміщення своїх фінансів під нагляд суспільства, їхню готовність нести відповідальність і рухатися подалі від бюрократичних практик, які дозволяли заховати багатство, отримане через кумівство і хабарництво. Але громадськість була шокована екстравагантним стилем життя, який виявили численні декларації.
«Ми не чекали, що це буде наскільки поширеним феноменом серед державних чиновників. Мені тяжко уявити європейського політика, який вкладає гроші в колекції вин вартістю понад 10 тисяч доларів», – цитує видання голову неурядового центру антикорупційної дії Віталія Шабуніна.

Багато чиновників тягнули до останнього моменту з публікацією своїх декларацій. «Я особисто почуваюся погано, чи навіть як хтось, кого побили і тому йому погано. В мене не було ілюзій щодо нашої політичної еліти і чиновників. Але все одно, це виходить за межі», – написав український волонтер Роман Доник на сторінці в Facebook.

Більшість українців постраждали від економічної кризи, яка почалася після Майдану і вторгнення Росії в Крим і Донбас. Курс обвалився до 25 гривень за долар, хоча у 2013-му тримався на рівні 8 гривень. А ціни на енергоносії підскочили через програму економічних реформ МВФ.

Свіжі одкровення чиновників можуть посилити суспільне невдоволення прогресом реформ. У вересні опитування показали, що лише 12,6% виборців проголосували б за фракцію Порошенка, в цей же час підтримка популістів зростає.

Антикорупційні відомства кажуть, що тепер будуть перевіряти декларації. Але зважаючи на те, що було подано близько 100 тисяч документів, невідомо, як надовго затягнеться цей процес.

Система е-декларацій розпочала роботу з 1 вересня 2016 року. Відповідно, декларації повинні були бути подані до 24:00 30 жовтня 2016 року. У НАЗК поклали провину за технічні проблеми з процедурою заповнення е-декларацій на провайдера і адміністратора системи.
Фото: dp.sfs.gov.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *