ОСТАННІ НОВИНИ

У «Львівгазі» пояснили, чому з конфорок львів’ян йде оранжевий газ

|

Нерідко львів’яни скаржаться на нетиповий оранжевий колір газу у їхніх конфорках, мовляв, на такому газі і каша довше вариться, і чайник, поки закипить – вже пити перехочеться.   Читачі Львівського порталу розповідають, що іноді, коли вмикають газову плиту, то пробігають червоні вогники у синьому полум’ї, а часом блакитне паливо повністю перетворюється в помаранчеве.

2

Дописувачі спільноти «Варта-1» у соцмережах також неодноразово звертали увагу на те, що в їхніх домівках кольорова гама газу не відповідає нормам. Часто-густо причиною такої ситуації львів’яни вважають погану якість газу, буцімто його змішують з невідомими добавками.

«Доброго ранку! Хто знає, які добавки додають в газ, що він такого кольору? Чи це шкідливо, і яка віддача тепла у нього?

Варіант добавки про який ми дізналися:
~3-5 vol. % такого газу – повітря + неякісні меркаптани як одоранти…
Але газ має горіти синім кольором!)
Також є припущення : додають метанол для того, щоб запобігти гідратоутворенню, напевне хтось трошки переборщив, це нормально, потім пройде!» – пише Тарас Голик.

1

«Я готую борщ останні півроку, а то більше не годину, а вже 2 з половиною. Поки все звариться, вже і їсти не хочеться…І до того ж такого кольору вогню на плиті я не бачила –  завжди був синій, а це що таке? Я не хімік, але не треба бути генієм, щоб зрозуміти, що наші нічого доброго для людей не зробили….», – обурюється львів’янка Марта Колганова.

У «Львівгазі» Львівський портал запевнили: якість блакитного палива у Львові , а також вміст у ньому метану, відповідає усім стандартам.

«Наша лабораторія проводить аналізи щодо вмісту в газі метану та інших домішок. Тобто вміст метану відповідає всім нормативним документам.  Газ повинен горіти блакитним кольором. Ми зі сталою періодичністю на  всіх місцях, де газ подається у населенні пункти, перевіряємо його якість. У нас є всі характеристики, які ми можемо надати. Для того, щоб оприділити хімічний склад газу на місцях, наразі в нас немає приладу…Нам треба взяти проби і відвезти їх у лабораторію.

Буває таке, що газ горить червоним кольором, і це бентежить людей. І бентежить правильно»,- розповідає головний інженер ПАТ «Львівгаз» Богдан Гук.

За його словами, основна причина «рум’яного» газу – це нехтування правилами використання газу в побуті.

«Перед використанням газових приладів, потрібно провітрити приміщення і залишити відкритим вікно, що забезпечити доступ кисню в приміщення. Для реакції горіння потрібен кисень. Для того, щоб згорів 1 куб газу, треба 10 м куб. повітря. В нас зараз двері, вікна герметичні, все закрите, ще й витяжку вмикаємо, і звідки візьметься кисень? Через брак кисню газ горить таким полум’ям червоним. Ще одна з причин – засміченість газових пальників, бо не проводиться технічне обслуговування газових приладів», – зазначає працівник «Львівгазу».

За його словами, через ці причини не лише червоніє газі, але й утворюється чадний газ, який, як відомо, є смертельно небезпечним.

Фото: Варта-1

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *