ОСТАННІ НОВИНИ

Львів не готовий і пасивний до агломерації, – експерт

|

Говорити про створення агломерацій навколо великих міст та обласних центрів в Україні не є доцільно, доки не завершений процес формування об’єднаних громад. Про це 26 жовтня на прес-конференції у рамках конференції «Кращі практики об’єднання громад та дороговкази на майбутнє» повідомив провідний експерт у питаннях об’єднання громад в Україні Юрій Ганущак, коментуючи ініціативу мера Львова Садового.

львів

Експерт відзначив: великі міста, міста обласного значення виявилися дуже пасивними у процесі об’єднання громад, зокрема й сам Львів.

«Вони від бюджетної децентралізації отримали все, що хочуть. Вони мають дуже великі кошти і об’єктивно їм приєднувати до себе території, де треба розвивати сільські населені пункти, не хочеться. Але вважаю, що це абсолютно недалекозора позиція. Місто має мати мінімум п’ять об’єктів, які забезпечують його життєдіяльність – водозабір, водовідведення, полігон ТПВ, кладовище та аеропорт. Відповідно, методика про це каже. Але з боку міст часто немає ніякої зацікавленості, а йдеться не тільки про Львів, а й про Червоноград, Стрий», – зазначив Ю.Ганущак.

Він також додав: переважно міста на догоду забудовникам не хочуть розробляти генеральні плани – документ, який показує, яким чином місто має розвиватися, «дихати».

«Агломерація – це є союз рівних, де між рівними укладаються договори на делегування або одному із них, або окремо створеному органу якихось повноважень. У нас поки що не створені рівні. До закінчення процесу формування громад, де за повноваженнями апріорі вони рівні, говорити про агломерацію не зовсім послідовно. Це має бути окремий закон або окремий розділ у законі про міжмуніципальне співробітництво в агломераціях. У закон про процедури (№4772) не можна вкладати базові позиції про розподіл повноважень», – переконаний Ю.Ганущак.

Водночас, додав експерт, це питання потрібно вирішувати. «Бо місто, яке не має доступу до цих п’яти об’єктів стає предметом маніпуляції, шантажу. Це питання потрібно вирішувати не тільки щодо Львова. Такі ж проблеми є в Одесі, Полтаві, Білій Церкві. Київ сам захотів бути ізольований (закон про особливий статус міста Києва). Ситуація має вирішуватися через взаємні компроміси», – пояснив він.

На думку Ю.Ганущака, наразі керівництво Львова діє не в тому напрямку, що потрібно. Зокрема, експерт вказав на пасивність Львова у процесі об’єднання громад.

«Активність іде в іншому напрямку – у законодавчому полі. Там шансів небагато. Якщо ці правки (щодо агломерацій, – ред) підуть, сам закон буде завалений. Але тоді для міста Львова немає ніяких перспектив. Закон, який чекають всі, стосується порядку приєднання громад. Закон об’єктивно дуже вигідний місту Львову та іншим великим містам. І тут на останньому етапі вносяться правки, які підривають цей закон», – додав Ю.Ганущак.

Як повідомлялося, Львівська облрада не підтримала «агломерацію Садового» й затвердила плани двох прилеглих до Львова районів.

Раніше мер Садовий «прокинувся» і зірвав затвердження громад у двох прилеглих до Львова районах – Яворівському та Жовківському.

Загалом на Львівщині планується утворити 85 громад.

ZIK

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *