ОСТАННІ НОВИНИ

Наступного року у Львові перестануть ремонтувати дороги, школи і подвір’я?

Діана Лядик

|

Державна влада України проводить сьогодні централізацію бюджетної системи, зокрема, скорочує медичну та освітню субвенції. Через це близько 700 млн гривень з цьогорічного бюджету Львова піде на ті сфери, які раніше фінансувалися з Держбюджету. Про це сьогодні, 25 жовтня, під час прес-конференції повідомив директор департаменту фінансової політики Львівської міськради Олег Іщук, передає кореспондент Львівського порталу.

byudzhet

За його словами, зараз держава проводить політику централізації щодо місцевих бюджетів.

«Три роки тому всі місцеві бюджети України перетворилися у каси для виплати заробітної плати бюджетникам. Після декількох форумів місцевого самоврядування, підписання резолюцій, це питання з мертвої точки зійшло. Так, вкінці 2014 року була проведена так звана децентралізація бюджетних систем України. Із дохідної частини у нас забрали певну суму коштів, зокрема, з 75%  ПФО нам залишили 60%. Водночас, у нас забрали видатки на утримання шкіл і повністю на всю медицину Львова. Це так звана медичні і освітня субвенції. Після цього внаслідок того, що видатків у нас забрали  більше, ніж доходів, наш бюджет зріс на 37%. Весь цей ріст був направлений міськрадою на покращення інфраструктури Львова. Це дороги, водоканалізаційне господарство, транспорт, приговорові території, ремонти шкіл, дитсадків, дахів тощо.

І тут почалася тиха, повзуча централізація. На місцеві бюджети держава почала скидати видатки, які вона повинна проводити за рахунок державного бюджету. Перший дзвіночок був по формуванню бюджету 2016 року: на бюджет міста були передані видатки на пільговий проїзд громадян транспорту. Також 22 ПТУ були скинуті на наш бюджет. Значну суму держава у 2016 році не додала на медичну і освітню субвенції. Нас поставили перед вибором: або скорочуйте персонал, або платіть з місцевого бюджету – так біля 700 млн грн. були додані до тих субвенцій», – зазначив він.

Також посадовець побідкався на нові видатки, які планує скинути держава на плечі міста у 2017 році.

«Знову без передачі фінансово ресурсу на нас скидають ряд додаткових витрат. Якщо у 2016 році фінансування шкіл повністю проводилось за рахунок Державного бюджету, то зараз на нас покладається утримання персоналу – а це 30% усіх працівників школи. Те саме стосується комунальних послуг, енергоносіїв, повністю утримання шкіл будемо проводити за рахунок міського бюджету. Також на нас скидають утримання, оплату за енергоносії та компослуги медичних установ .І та проблема, що була із пільговим проїздом минулого року, вона залишається», – пояснив чиновник.

Так, загальна сума додаткових видатків, що їх у 2017 році проводитимуть з місцевого бюджету Львова – 688,5 млн грн. З них: 273, 6 млн – освіта; 185, 4 – ПТУ; 63,7  – медицина; 90 млн – компенсація перевізникам за проїзд пільговиків.

«Якщо така тенденція буде продовжуватися надалі, то нас знову перетворять у каси по виплаті заробітної плати бюджетникам.  Держава повинна виконувати ст. 49. 53, 142, 143 КСУ, ст. 67 «Про місцеве самоврядування» і вимоги Бюджетного кодексу. Місто буде мати можливість фінансувати те, що на нас перекинули. Але це означає, що майже 700 млн грн замість того, щоб іти в покращення умов життя у місті, ми вимушені будемо віддати на державні видатки. Це ті кошти, які ми могли передати бюджету розвитку і зробити багато чого у місті», – додав О. Іщук.

Додамо, що у проект бюджету розвитку Львова на 2017 закладено 1 млрд 386 тис. грн., 321 млн з яких піде на погашення кредитів Європейських банків.

Нагадаємо, учора міський голова Львова висловив занепокоєння, що Львову скорочують бюджет розвитку.

Раніше генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив, що поки у Львові горіло сміттєзвалище, на депозитах і на інших рахунках, які не використовувалися Львівською міськрадою, було близько 1 млрд.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *