ОСТАННІ НОВИНИ

(Не)добровільне об’єднання громад: обурені мешканці сіл вийшли на пікет під ЛОДА

|

Сьогодні під стіни Львівської ОДА на акцію «Реформи йдуть, як фіра їде» вийшли кілька десятків обурених мешканці сіл. Активісти стверджують, що чиновники блокують процес утворення певних громад. Пікетувальники тримали в руках плакати з написами «Перспективний план = безперспективний шлях», «ЛОДА, почуй громаду», «Ні централізованій децентралізації», «Мильна бульбашка, а не реформа». Про це з місця події передає кореспондент Львівського порталу.

1

Як пояснили активісти, йдеться утворення Дунаївської ОТГ (Перемишлянський район), Щирецької ОТГ, Лисинецької ОТГ (Пустомитівський район), Стебницької ОТГ, Болехівської ОТГ (Дрогобицький район), Розвадівської ОТГ (Миколаївський район).

2

«На території області дуже легко утворили великі об’єднані громади (при районних центрах або містах), але там, де йдеться про невеликі громади, про села, де місцевим мешканцям було б значно зручніше мати десь недалеко свій територіальний центр, власне і почалися проблеми. Позиція офісу реформ Львівщини і облдержадміністрації – не перекроювати карту, не включати ці місцеві ініціативи в перспективний план, і взагалі нічого не робити, просто законсервувати все, як є», – зазначив керівник інформаційно-правового центру «Наше право» Юрій Танасійчук.

3

І додав: «Коли говоримо про створення якоїсь об’єднаної громади в селі, то в цій ситуації офіс реформ навпаки мав би спільно попрацювати, щоби якось напрацювати бюджет цієї громади, дати їй принаймні шанс себе реалізувати».

За його словами, тут є і політичний аспект: «Частині депутатів облради це невигідно в силу різних причин».

Своєю чергою мешканець села Розвадів Мирослав Брегман розповів, як гальмують об’єднання їхньої громади: «Нас малюють в складі Миколаївської громади. Те, що нас не вносять у перспективний план, – ще півбіди…9 вересня ми подали документи для створення громади, але донині не можемо отримати цього висновку. Нам ніхто нічого не пояснює, в канцелярії кажуть, що документ на підписі в Олега Синютки. Ми записалися до нього на прийом, але в телефонній розмові десь два тижні тому він сказав, що цього документу ще не бачив. Тобто, де ці документи поділися, – невідомо. Але все це означає, що нам штучно не дають створювати громаду».

Водночас голова ініціативної групи створення Дунаївської ОТГ Ірина Моряк зауважила, що вони не збираються об’єднуватися поза перспективним планом: «По-перше, бюрократичний тиск з боку органів влади не дасть нам об’єднуватися і призведе до постійної боротьби. По-друге, держава повинна забезпечити фінансування реформи і ми вважаємо не конституційним той фат, що громади, які об’єднуються в межах перспективного плану отримають особливі преференції від держави, а ті, хто поза ним, їх не отримають».

4

До пікетувальників також вийшов перший заступник голови Львівської ОДА Ростислав Замлинський. Як він наголосив, 16 громад, які вже утворені на Львівщині, сформовані виключно на добровільних засадах. «Коли ми подавали 162 об’єднані територіальні громади до Кабміну, з них затвердили лише 88. Зокрема, туди не вснесли і Дунаївську ОТГ, визнавши її неспроможною. Але це не означає, що громади не можуть об’єднуватися. Проходьте усі відповідні процедурні кроки, передавайте документи на розгляд відповідної комісії, отримуйте відповідний висновок, після цього висновок ЦВК щодо проведення виборів проводьте їх…», – звернувся він до людей.

Фото: Дивись.Інфо

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *