ОСТАННІ НОВИНИ

Міськрада скерувала у Верховну Раду та ЛОР звернення щодо агломерації Львова

|

Львівська міська рада, за результатами попереднього пленарного засідання сесії, напрацювала відповідні звернення щодо необхідності врахування інтересів великих міст у ЗУ «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Їх скерували до Верховної Ради України та Львівської обласної ради.

земля

Публікуємо текст звернення без змін:

«Від імені громади Львова, ми, депутати Львівської міської ради, звертаємося до Верховної Ради України із зверненням щодо необхідності термінового внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», який абсолютно не враховує інтереси великих міст та не дає можливості розвитку міським агломераціям та метрополійним ареалам.

Де-факто, відбувається просторова блокада міст, адже приміські територіальні громади об’єднуються навколо центрів, що значно віддалені від міст. У Львівській області, в першу чергу, це стосується міста Львова та Стрия. Такий підхід може спричинити до негативних наслідків для якості життя громадян приміських територій, розбалансує систему освіти, охорони здоров’я та не сприятиме соціально-економічному розвитку територій.

Крім того, об’єднання приміських територій у нові об’єднання є нелогічним без затвердження Верховною Радою України у встановленому порядку меж міста Львова.

Місто Львів та приміські населені пункти територіально входять у єдиний організм – Львівську агломерацію, яка має спільне історико-культурне та соціально-економічне середовище, об’єднана метою створення нових робочих місць, розвитку інженерно-транспортної інфраструктури, вирішення екологічних та соціальних проблем.

Як відомо, спеціалізоване законодавство щодо добровільного об’єднання громад тільки формується. На розгляді Верховної ради України у другому читанні знаходиться законопроект №4772 «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». До цього законопроекту було запропоновано цілий ряд поправок, окремі з яких передбачають механізм врахування інтересів великих міст та міських агломерацій із збереженням місцевого самоврядування та бюджетних пільг для громад приміської зони.

Звертаємось до народних депутатів України з вимогою врахувати інтереси великих міст, міських агломерацій та метрополійних ареалів при реалізації реформи, адже Ви обрані волею українського народу для захисту його інтересів, в тому числі місцевого самоврядування, яке є основою демократії.

Звертаємося до депутатів усіх місцевих рад України із закликом підтримати дане звернення і спільно захистити інтереси територіальних громад».

Детальніше про те, як проходить об’єднання громад на Львівщині і чому влада Львова спохватилася говорити про свою агломерацію, читайте у інтерв’ю з  аналітиком ГО «Європейський діалог» Тарасом Баранецьким.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *