ОСТАННІ НОВИНИ

Приховані витрати, невидимі працівники і «безоплатна» реклама: таємниці партії «Самопоміч»

|

Офіційно партія “Самопоміч” у Львові не має жодного працівника. При цьому на сайті зазначено 33 члени команди. На рекламу у Facebook  партія нібито не витратила жодної копійки. При цьому сторінка партії активно рекламується у соціальній мережі. За півроку міський та обласний осередки разом витратили близько 20 тис. грн.

Наприкінці 2016 року парламентські партії отримають із держбюджету  71 млн грн. Ці кошти їм виділяють для підтримки статутної діяльності.

Для порівняння, за перше півріччя “Самопоміч” відзвітувала про свої партійні витрати на рівні лише 800 тис. грн. Держбюджет передбачає додаткові надходження цій партії у сумі 12,5 млн грн.

Витрати міського та обласного осередків протягом 6 місяців заледве перевищують 20 тис. грн. І це при тому, що Львівщина – партійна вотчина “Самопомочі”.

Партійці переконують виборців, що ці суми нібито відповідають фактичним витратам:

«Витрати, відображені в звітах Обласної та Міської організації за перші два квартали становлять фактично понесені витрати на підтримку діяльності цих організацій. Окрім того, частина послуг наданих в І та ІІ кварталах відображені як поточні зобов’язання станом на кінець кварталу».

Щодо структури доходів партії, то це внески виключно фізичних осіб, переважно по 500-600 грн.

Найбільша сума внеску за перший квартал становить 22,5 тис. грн, за другий – 80 тис. грн від народного депутата-мільйонера Олександра Данченка (“Самопоміч”). До того, як стати нардепом, він був співзасновником та директором ПрАТ “Датагруп”.

Цікаво, що у “Самопомочі” на Львівщині нібито немає жодного працівника. Принаймні, про це йдеться у звіті міського та обласного осередків партії. Через це відсутні витрати на заробітну плату. Разом з тим, на сайті львівського осередку партії у розділі “команда” можна побачити, що в Об’єднанні “Самопоміч” працюють десятки людей. Є окремий медіа-відділ, юридичний відділ, відділ соціально-культурних програм і т.д.

 

1

У “Самопомочі” кажуть, що офіційно ці люди не працюють у партії, проте не уточнили, на яких підставах їх включили до “команди”:

«У Львівському осередку партії відсутні працівники. Люди, вказані у розділі “команда” на сайті Об’єднання Самопоміч не являються працівниками партії», – повідомили у партії.

Координаторка кампанії “Стеж за грошима” Громадського руху «ЧЕСНО» Віта Думанська каже:

«Українські партії доволі часто створюють одноіменні або подібні за назвою громадські організації. Раніше такі ГО використовували в основному перед виборами для агітації. Це досить зручно, бо ГО не звинуватять у підкупі виборців».

За її словами, ці люди, які публічно значаться як працівники партії, працюють у однойменній громадській організації. Проте, в таких випадках досить важко визначити, де проходить межа між роботою на політичну партію, а де – на громадську організацію, особливо зважаючи на те, що й офіс, сайт, сторінка у Facebook  у них спільні.

Цікавою виявилася і ситуація з рекламною продукцією партії. У міському та обласному осередку не вказані витрати на пропагандистську діяльність партії (інформаційна, рекламна, видавнича, поліграфічна). Це при тому, що є партійна газета.

«Газета “Об’єднання “САМОПОМІЧ” видавалася лише у другому кварталі, а витрати на її видання віднесені до розділу “Фінансові зобов’язання”, та відображені у всеукраїнському звіті», – пояснюють у “Самопомочі”.

На додачу у “Самопомочі” переконують, що реклами у соціальній мережі Facebook нібито не було:

«Реклама у соціальних мережах у перших кварталах не здійснювалась».

Разом з тим, активісти «ЧЕСНО» мають підтвердження того, що партія мала рекламні пости у Facebook .

2

Окрім того, сторінка “Об’єднання “Самопоміч” – Львів” є офіційною спільною сторінкою громадської організації та  місцевого осередку партії “Об’єднання “Самопоміч”.

1

Ці пости рекламувалися наприкінці лютого 2016 року, тобто у першому звітному кварталі (19 та 23 лютого, вони доступні за посиланнями на сайті партії: лінк 1 та лінк 2). При цьому такі витрати не фігурують у звіті партії.

Тенденційно Львівська “Самопоміч” не має у власності жодного майна. Зате у праві користування партії – офіс на вул. Сахарова. Його вартість, якщо вірити документам,  дещо менша 100 тис. грн.

До слова, ця ж адреса вказана як місцезнаходження і в загальноукраїнському звіті, в той час як графа “фактичне місцезнаходження” не заповнена.  Офіс партії був і є за адресою пл. Міцкевича, 6/7.

2

Навпроти статті витрат “оренда приміщення” у звітах і міського, і обласного осередку партії стоять прочерки. У звітах же загальноукраїнського осередку партії сума коштів, витрачених на оренду приміщення за два квартали сукупно, становить 123 тис. грн. Витрат на офіс на площі Міцкевича у звіті немає.

«ПП “Об’єднання “САМОПОМІЧ” з вересня 2016 року користується приміщенням на пл. Міцкевича, 6/7 на правах суборенди. Витрати, понесені на утримання цього приміщення будуть відображені у звіті за 3 квартал 2016 року, – пояснюють партійці».

Джерело: ЧЕСНО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *