ОСТАННІ НОВИНИ

Вчасне обстеження та онкопревенція – запорука перемоги раку молочної залози

|

Щороку 20 жовтня в Україні відзначають День боротьби з раком молочної залози. Саме у цей день лікарі Львівського державного онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру вирішили нагадати усім жінкам про важливість вчасного та регулярного обстеження, щоб вберегти своє життя та здоров’я, передає кореспондент Львівського порталу.

рак грудей

Рак грудної залози – найбільш розповсюджений вид раку у жінок в Україні. Найчастіше він уражає жінок у віці від 45 до 55-65 років. Щогодини в Україні виявляють рак грудей у 3 жінок, а 1 жінка від нього помирає.

Впродовж 2015 року у Львівській області первинно діагностовано 833 випадки раку грудної залози, 10 з яких – у чоловіків. Майже 8% пацієнток не прожили 1 року з часу встановлення діагнозу, оскільки за умови діагностування на ІІІ-ІV стадіях (20% виявлених випадків) значно знижується ефективність лікування та зменшуються шанси на одужання. Вже за 9 місяців 2016 року вперше встановлений рак грудної залози зафіксовано у 561 жінки.

На жаль, дуже багато жінок виявляють рак вже на пізніх стадіях, що знижує ефективність лікування та зменшує шанс на одужання.

«Сьогодні ми хочемо звернути увагу жінок на раннє виявлення захворювань на рак молочної залози. Ми зробили значний крок вперед. У нас є спеціально сформовані бригади, які виїжджають по районах. І частина хворих, які не можуть приїхати до нашого Центру у Львові, оглядаються нашими фахівцями у районах. Після цього хворі автоматично скеровуються на лікування в онкоцентр», – розповів головний лікар Львівського державного онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Ігор Ковальчук.

За словами консультанта з управління субпроектом «Онкопревенція та впровадження ефективних протипухлинних технологій у Львівській області» Христини Пак, завдяки проекту впроваджується програма популяційного скринінгу, що дає можливість обстежити якомога більшу кількість жінок на наявність новоутворів у грудній залозі.

«Проект розпочався в червні минулого року. Основна ціль проекту – це підтримка системи реформи охорони здоров’я в Україні. В Львівській області він є особливим: якщо в інших областях ця програма направлена на кардіологію, то тільки на Львівщині проект стосується онкологічних захворювань. Цим проекту запровадиться новий вид діагностики. Є можливість не лише фізично відслідковувати зміни, які вже видні, а є можливість побачити їх на спеціальному обладнанні. Оскільки торги вже проведені, то зараз укладаються договори з переможцями і десь за 3 місяці обладнання буде доставлено в установи охорони здоров’я», – сказала Христина Пак.

Зараз проект займається закупівлею 8 сучасних цифрових мамографів, які будуть встановлені в обласних та міських скринінгових центрах.

«По програмі Онкопревенції ми закупили і вже провели тендери на сучасні мамографічні та ультразвукові апарати, які будуть розміщені в районних центрах нашої області. Частині населення дійсно проблемно їздити на обстеження до Львова. Тому ми плануємо, що з початку 2017 року обладнання вже будуть там розміщені, і наша робота буде мати позитивні показники», – додав головний лікар Центру Ігор Ковальчук.

«Впродовж останніх 20 років спостерігається стабільне збільшення захворюваності на рак молочної залози. Десь близько на 40%. Ця проблема є актуальною для України, для Львівщини. Але до сьогодні наша діагностика базувалася на грамотності наших хворих, коли ми їх вчили самих обдивлятись молочну залозу. А технологія, яку ми хочемо впровадити за допомогою проекту Світового банку – це скринінгова мамографічна діагностика. Це дасть можливість виявити значно більшу кількість хворих і виявляти більш ранні стадії», – зазначив заступник головного лікаря з медичної частини Львівського державного онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Орест Тріль.

Самбірчанка пані Олена пройшла нелегкий шлях, борючись з раком молочної залози, але завдяки відносно вчасному виявленні та кваліфікованому лікуванні їй вдалось подолати цю важку хворобу.

«Років 15 тому я дізналась, що моя мама має рак грудей, тому дуже боялась звертатись до цього Центру. Я відчула, що у мене є маленька гулька вже давно. Але вона не завдавала жодного клопоту і не збільшувалась. Але з проблемами на роботі, зі стресами, вона почала збільшуватись, і десь за 3 місяці виросла десь до 4 см завбільшки. Також почала відчувати легке поколювання в молочній залозі.

Попавши до цього Центру, мій лікар мене психологічно налаштував, що зараз рак грудей – це виліковна хвороба. Мені видалили повністю молочну залозу, але порадили встановити імплант, щоб я себе добре психологічно почувала. Я так і зробила. Вже пройшов рік після операції, почуваю себе добре. Тому можу запевнити, що зараз з сучасними лікарями рак реально подолати. Але однозначно потрібно приходити і перевірятись. Адже запускати цю хворобу не можна», – розповіла пані Олена.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *