ОСТАННІ НОВИНИ

На окупованому Донбасі запрацює поліцейська місія ОБСЄ, - Порошенко

|

Учасники Нормандської зустрічі домовилися про те, що в окупованих районах Донецької і Луганської областей буде запроваджено роботу поліцейської місії ОБСЄ. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Президента України.

obsye

«Домовились також про те, що ніхто не буде перешкоджати діяльності ОБСЄ. Для забезпечення підготовки до майбутніх місцевих виборів, коли безпекові умови дадуть нам можливість проводити ці вибори.  Ми зараз зробимо спробу для того, щоб запровадити озброєну, ми її називаємо поліцейською, місію ОБСЄ, яка буде забезпечувати безпеку як під час виборчого процесу, так і на перехідний період», – заявив Петро Порошенко під час зустрічі з представниками ЗМІ  по завершенні переговорів глав держав.

«Можу окремо наголосити, що російська сторона також підтримала необхідність запровадження озброєної поліцейської місії ОБСЄ», – підкреслив Президент.

Петро Порошенко також зазначив, що обговоренню безпекових питань сьогодні була присвячена левова частина переговорів.

«Чітко наголошено, що всі складові безпекових питань Мінських угод є складовою частиною «дорожньої карти» і плану імплементації. Мається на увазі виведення іноземних військ, безперешкодний доступ Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ до всієї окупованої території – йдеться і про лінію зіткнення, і до місць відведення техніки, і щодо неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону», – сказав Глава держави.

Президент зауважив, що під час обговорення питання розведення військ було досягнуто домовленості про те, що після завершення розведення сил на трьох попередніх ділянках у Золотому, Петрівському і Станиці Луганській, мають бути встановлені постійно діючі моніторингові пости ОБСЄ. Після цього буде розпочато перемовини по визначенню наступних чотирьох місць для розведення.

«Українська сторона наполягала, щоб серед цих чотирьох пунктів обов’язково було Дебальцеве як місце, де ми маємо забезпечити демілітарізацію цього району. Оскільки за меморандумом від 19 вересня на 12 лютого ця територія була під контролем українських військових», – наголосив Петро Порошенко.

За словами Глави держави, під час зустрічі також акцентувалася увага на питанні звільнення українських заручників – як тих, які утримуються на окупованих територіях, так і тих, які незаконно утримуються у Росії.

«Ми наполягаємо на негайному звільненні всіх заручників у форматі «всіх на всіх» і я впевнений, що це нарешті має надати черговий поштовх, тому що цей процес, за бездіяльності російської сторони, був зупинений на дуже тривалий час», – сказав Петро Порошенко повідомивши, що була підтримана українська пропозиція про безперешкодний доступ представників Міжнародного комітету Червоного хреста до всіх незаконно утримуваних полонених.

«Ми згадували про всіх заручників, які незаконно утримуються на території Російської Федерації, включаючи Сущенка, Кольченка, Сєнцова і багатьох інших. Але мова йшла і про тих заручників, які незаконно утримуються на окупованій території. Ми наголошували на тому, що першим кроком має бути забезпечений безперешкодний доступ адвокатів, консула і представників Міжнародного комітету Червоного хреста», – додав Президент.

Фото: korrespondent.net

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *