ОСТАННІ НОВИНИ

Кабмін просить місцеві влади користуватися ProZorro під час порогових закупівель

|

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України стурбоване спробами окремих міських рад відмовитись від використання електронної система публічних закупівель ProZorro на так званих допорогових закупівлях (до 200 тис. грн на товари і послуги і до 1,5 млн грн на роботи).  Про це повідомляє «Урядовий портал».

prozoro

Як повідомляють у міністерстві, ефективність системи ProZorro не викликає сумнівів – сума економії завдяки її використанню перетнула межу в 5 млрд грн.

Проте окремі місцеві органи влади намагаються відхилити використання ProZorro на невеликих тендерах. Так 25 жовтня  міська рада Черкас розгляне питання щодо скасування рішення від 13 травня «Про здійснення електронних закупівель у м. Черкаси». Вказаним рішенням міської ради від 13 травня було встановлено обов’язковість використання ProZorro для закупівель товарів та послуг на суму від 30 тис. грн, а на роботи – від 100 тис. грн і більше.

Відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» при закупівлях від 50 тис. грн державний замовник зобов’язаний завантажувати  у систему відскановані копії договорів.

«Але це не означає, що можна направо і наліво без звіту і конкуренції витрачати гроші платників податків. Сама філософія допорогових закупівель в тому, щоб зробити процес закупівель більш  гнучким, але з користю для громади. Ви можете встановити власну нижню межу, наприклад, у Черкасах зараз це 30 тис. грн, і всі тендери на цю і більшу суму проводити через систему. Хоча досвід доводить, що конкуренція і економія є вже на тендерах вартістю від 5-10 тис. грн», – розповів заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

Зрозуміло, що є надзвичайні обставини і термінові закупівлі.

«Але не треба прикривати піклуванням про громаду власну неспроможність нормально планувати і витрачати гроші платників податків», – підкреслив Максим Нефьодов.

Позиція Мінекономрозвитку щодо використання ProZorro на допорогових тендерах отримала повну підтримку Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана.

«Уряд наполегливо рекомендує всім місцевим органам влади використовувати ProZorro на допорогових закупівлях, оскільки це забезпечує ефективне використання податків. А також сильнішу конкуренцію і, як наслідок, більш якісні товари та послуги для місцевих громад»,  -йдеться у повідомленні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *