ОСТАННІ НОВИНИ

Позначки на пластику: що потрібно знати, аби не нашкодити собі і середовищу

|
Пластик міцно вкорінився на наших кухнях, на полицях яких з’явилися різні миски, ємкості для зберігання, форми для випічки, тарілки і чашки з цього матеріалу. З пластику ми п’ємо, їмо, зберігаємо в ньому продукти, підігріваємо в ньому їжу. В наш час в окремих європейських країнах до 70% жителів їдять вдома з одноразового посуду.
plastik

Кожна людина у своєму повсякденному житті використовує пластик, а найбільше – це пластикові пляшки. Але не кожна людина знає про його негативний вплив на здоров’я людини та навколишнє середовище.

В цьому матеріалі ми розкажемо Вам чим відрізняється PET1 і PS7.

Для сортування пластику розроблена інтернаціональна система маркування. Вона виглядає як трикутник утворений стрілками з цифрою всередині. Під трикутником разом із цифрою, або замість цифри може бути вказаний літерний код пластику. Будь-яка пляшка містить одне з цих позначень і ось, що вони означають:

Поліетилентерефталат PET (E) або ПЕТ застосовують для виробництва одноразових пляшок для:
pete01⦁ води,
⦁ газованої води і пива,
⦁ косметичної продукції,
⦁ молочних продуктів,
⦁ рослинних олій.
ПЕТ – тип пластмаси, який найчастіше використовується у світі. Важливо пам’ятати, що він призначений для одноразового використання. Якщо ви в таку пляшку наливаєте свою воду, то готуйтеся до того, що у ваш організм можуть потрапити деякі лужні елементи і занадто велика кількість бактерій, які буквально обожнюють ПЕТи.

Поліетилен високого тиску PEHD (HDPE) або ПВТ використовують для виробництва:
hdpe01⦁ пляшок та пакетів для молока та води
⦁ флаконів для шампунів
⦁ одноразового посуду
⦁ контейнерів для їжі
⦁ виготовлення іграшок
⦁ господарських сумок та фасувальних пакетів
Упаковка з такого типу пластику стійка до масел, кислот, лугів та до інших агресивних речовин. HDPE-тара має достатньо високий температурний діапазон експлуатації. Це дуже хороший пластик, який не виділяє ніяких шкідливих речовин. Фахівці рекомендують, якщо це можливо, купувати воду саме в таких пляшках. І безпечно, і для екології корисно: майже весь такий пластик переробляється.

Полівінілхлорид V, PVC або ПВХ використовують для виробництва:
pvc01⦁ лінолеуму,
⦁ віконних профілів,
⦁ меблів,
⦁ упаковки побутової техніки,
⦁ штучної шкіри,
⦁ плівки для натяжних стель, сайдингу,
⦁ труб, ізоляції проводів та кабелів,
⦁ обгорток для сиру та м’яса,
⦁ пляшок для рослинних олій,
⦁ дитячих іграшок,
⦁ взуття,
⦁ медичної продукції,

Це м’який, гнучкий пластик. Для його виробництва використовують численні додатки, які є доволі токсичними для людини: фталати, важкі метали та інші.
Цей тип пластику не піддається переробці. При спалюванні полівінілхлориду утворюються високотоксичні хлорорганічні сполуки, а після десяти років служби вироби з ПВХ починають самостійно виділяти токсичні сполуки.
Поліетилен низького тиску PELD (LDPE) або ПНТ застосовують для виробництва:
ldpe01⦁ пакувальних матеріалів
⦁ пакетів для супермаркетів
⦁ виготовленння CD, DVD дисків
⦁ пляшок для миючих засобів

Офіційно його вважають нешкідливим. Цей тип матеріалу піддається вторинній переробці.

Поліпропілен PP або ПП використовують для виробництва:
⦁ pp01склянок і баночок,
⦁ медичної продукції,
⦁ посуду для гарячих страв,
⦁ пакувальної харчової плівки,
⦁ контейнерів для продуктів.
⦁ для сиропів та йогурту.
Може виділяти формальдегід (хімічна речовина з формулою H2CO). Цей пластик має білий колір або напівпрозорі тони. Поліпропілен цінується за його термостійкість. Але він чутливий до світла та кисню, старіє швидше, ніж поліетилен. Піддається вторинній переробці.

Полістирол PS або ПС застосовують для виробництва:
⦁ ps01стаканів для гарячих напоїв (схожі на пінопласт),
⦁ лотків для продуктів (схожі на пінопласт),
⦁ стаканчиків для молочних продуктів,
⦁ електроізоляційної плівки,
⦁ контейнерів для їжі,
⦁ виделок і ложок
⦁ фасувальних коробок для яєць
Полістирол хімічно нестійкий, його отримують в результаті полімеризації стиролу, який є канцерогеном. Піддається вторинній переробці.

Полікарбонат та інші пластмаси O, OTHER або ІНШЕ, застосовують для виробництва:
other01⦁ посуду для їжі та води
⦁ багатошарової упаковки,
⦁ комбінованого пластику,

 

Це найнебезпечніший вид пластику при взаємодії з гарячими рідинами. В типі цього пластика має бути обов’язково вказано при якій температурі його можна використовувати. Якщо такої позначки немає, краще його не купляти. При контакті з гарячими рідинами може вивільнювати бісфенол А – відому речовину, яка знищує вашу ендокринну систему. Цей тип пластика не піддається переробці.

Перед тим, як купляти що-небудь у будь-якій пластиковій упаковці, подумайте двічі. Екологи радять всім покупця уважно дивитися на склад упаковки. Адже, на ній має бути зазначено код маркування, тим матеріалу з якого він виготовлений. Має бути також вказано загальна кількість матеріалу та скільки матеріалу переробляється. Обоз’язковим є – вказування при якій температурі можна використовувати цей чи інший пластик. Дуже часто пластик з найнищою шкідливістю при взаємодії з гарячою водою може стати небезпечним і отруйним.

Пам’ятайте: ваше здоров’я у ваших руках!

Джерело: Поводження з відходами

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *