ОСТАННІ НОВИНИ

Вже понад 100 тисяч львів’ян отримали субсидії

|

Станом на 1 жовтня субсидії призначено понад 100 тис громадянам на загальну суму 14414, 1 грн. Також управління нагадує про основні зміни у порядку надання житлових субсидій.  Про це Львівському  порталу повідомили у прес-службі Львівському міської ради.

1462863367_subsidiya

Станом на 1 жовтня 2016 року до управління соціального захисту Львівської міської ради від початку року звернулось понад 107 тис мешканців, з них понад 24 тис – вперше.

Нагадаємо, що у вересні уряд прийняв постанову «Про внесення змін до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива», яким вніс деякі зміни до Порядку призначення та надання населенню субсидій, зокрема:

  1. Постанова уточнює порядок обчислення сукупного доходу для призначення населенню житлових субсидій.

1.1. Для  призначення  субсидії  сукупний  дохід  обчислюється виходячи  з “доходів, нарахованих особам, які досягли 14-річного віку станом на 1 січня року, за який враховуються доходи”;

1.2. Не враховуються до сукупного доходу при призначенні субсидії також вартість безоплатно отриманих санаторно-курортних путівок, протезно-ртопедичних виробів, засобів реабілітації, суми, які виплачуються в порядку відшкодування шкоди, заподіяної працівникові за ушкодження його здоров’я, що пов’язане з виконанням ним трудових обов’язків.

До сукупного доходу не враховуються:

сплачені особою аліменти;

доходи від розміщення  депозитів;

частина допомоги при народженні дитини, виплата якої здійснюється одноразов;

частина допомоги при усиновленні дитини, виплата якої здійснюється одноразово; одноразова винагорода жінкам, яким присвоєно почесне звання України “Мати-героїня”;

державна соціальна допомога на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

щомісячна  адресна допомога  внутрішньо  переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг;

оплата праці членів виборчої комісії, а також осіб, які залучаються до роботи в комісії, у тому числі в день голосування, дні встановлення підсумків голосування та результатів виборів;

допомога громадських та благодійних організацій;

допомога на поховання;

одноразова допомога, яка надається  відповідно  до законодавства або за рішеннями органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності.

Особам, які беруть (брали) безпосередню участь  у  проведенні  антитерористичної  операції, та/або  членам їх сімей до сукупного доходу не враховуються:

отримані ними у період безпосередньої участі у проведенні антитерористичної  операції грошове забезпечення та інші виплати і види  соціальної допомоги, що  здійснюються військовослужбовцям та працівникам Збройних Сил, Національної  Гвардії, тощо;

отримана ними у період та/або після безпосередньої участі у проведенні    антитерористичної операції благодійна допомога незалежно  від  розміру та джерела походження.

  1. Особливості врахування доходів такі:

2.1.  Якщо в особи, яка досягла 18-річного віку станом на 1 січня року, за який враховуються доходи для призначення субсидії, середньомісячний сукупний дохід менший від прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на 31 грудня цього ж року, або в якої відсутні доходи, але вона навчалася за денною формою навчання у загальноосвітньому, професійно-технічному, вищому навчальному закладі, для розрахунку субсидії середньомісячний дохід такої особи визначається на рівні одного прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на 31 грудня року, за який враховуються доходи для призначення субсидії.

2.2.  Якщо в особи, яка досягла 18-річного віку станом на 1 січня року, за який враховуються доходи для призначення субсидії, середньомісячний сукупний дохід менший від прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на 31 грудня цього ж року, але яка протягом зазначеного періоду отримувала хоча б один з наступних видів доходу: пенсію, стипендію, допомогу при народженні (усиновленні) дитини, допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, допомогу по догляду за інвалідом I та II групи внаслідок психічного розладу, допомогу особам, які не мають права на пенсію та інвалідам, допомогу по безробіттю або будь-які доходи, отримані особою, яка не досягла 18-річного віку станом на 31 грудня року, за який враховуються такі доходи, то у розрахунок субсидії включаються фактичні розміри отриманих такими особами доходів.

2.3.  Якщо в особи, яка досягла 18-річного віку станом на 1 січня року, за який враховуються доходи для призначення субсидії, відсутні доходи, для розрахунку субсидії середньомісячний дохід такої особи визначається на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на 31 грудня року, за який враховуються доходи для призначення субсидії.

В окремих випадках за рішенням районних, районних у мм. Києві і Севастополі держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх створення) рад або комісій, які ними утворюються, для осіб, які проживають у сім’ях, що опинилися у складних життєвих обставинах, у розрахунок субсидії може включатися середньомісячний сукупний дохід на рівні одного прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на 31 грудня року, за який враховуються доходи.”;

2.4.  Для осіб, які протягом року, за який враховуються доходи для призначення субсидії, перебували на строковій військовій службі, середньомісячний сукупний дохід незалежно від отриманих (не отриманих) такою особою доходів визначається на рівні половини розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на 31 грудня року, за який враховуються доходи.

2.5.  У разі коли на час звернення за призначенням субсидії особа є непрацюючим пенсіонером, який не має інших доходів, крім пенсії, до її середньомісячного сукупного доходу враховується розмір пенсії за місяць, що передує місяцю, з якого призначається субсидія.

  1. Передбачено механізм подання заяви і декларації в електронній формі.

Заява та декларація можуть бути надіслані структурному підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем реєстрації заявника (орендарі — за місцем проживання) поштою або в електронній формі з накладенням електронного цифрового або електронного підпису.

У разі отримання надісланих з використанням засобів телекомунікаційних систем заяви та декларації, в яких відсутній електронний цифровий або електронний підпис, субсидія призначається лише після підпису зазначених документів у місячний строк, зокрема під час складання акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства. У разі непідписання в зазначений строк заяви і декларації подаються нові заява і декларація.

  1. Уточнено порядок автоматичного призначення субсидії громадянам на наступний період:

У разі отримання структурним підрозділом з питань соціального захисту населення за запитом інформації про збільшення чисельності зареєстрованих у житловому приміщенні осіб — надання субсидії припиняється з місяця, що настає за місяцем, в якому відбулися зміни.

  1. Передбачено можливість звернення осіб у разі незгоди з рішенням про автоматичне призначення субсидії.

Особа, що не згодна з рішенням про проведення розрахунку субсидії на наступний період та має додаткові обставини, які безпосередньо впливають на визначення розміру сукупного доходу за попередній період, повідомляє про це структурний підрозділ з питань соціального захисту та подає відповідні підтвердні документи для проведення перерахунку субсидії в межах строку призначення.

Для оформлення субсидій мешканцям слід звертатись у «Єдині приймальні» районних відділів соціального захисту за місцем реєстрації, які працюють без обідньої перерви у понеділок – з 13.00 год. до 19:00 год.;  з вівторка по четвер – з 08:00 год. до 19:00 год.

Також, з метою надання фахових консультацій в управлінні діють «гарячі телефонні лінії» для мешканців, за якими можна отримати необхідну інформацію. Що стосується користувачів Інтернету, то інформацію про житлову субсидію та інші види допомог можна прочитати на сайті «Львів соціальний”» http://social.lviv.ua.

Телефони для попереднього запису на прийом у відділ соціального захисту та «гарячих ліній»  з питань житлових субсидій:

Галицький відділ:  тел.:  261-44-50     (вул. Ф. Ліста, 5)

Залізничний відділ:  тел.:  295-82-28     (вул. Виговського, 34)

Личаківський відділ:  тел.:  235-71-62     (вул. Театральна, 10)

Франківський відділ:   тел.:  237-50-81     (вул. Ген. Т.Чупринки, 85)

Сихівський відділ:   тел.:  254-64-80     (просп. Червоної Калини, 66)

Шевченківський відділ: тел.:  252-28-40     (вул. Липинського, 11).

Раніше Львівський портал писав, скільки коштуватиме тепло у домівках цього року, і як зекономити.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *