ОСТАННІ НОВИНИ

Мандри львівського сміття у цифрах: скільки мільйонів забрали і ще заберуть у львів’ян?

Катерина РОДАК, Львівський портал

|

Від моменту Грибовицької трагедії, а відтак закриття полігону у Грибовичах,  львівське сміття почало «подорожувати» Україною. Спочатку міська рада Львова пробувала домовлятися з великими містами Львівщини про прийом та захоронення ТПВ. Проте після кількох протестів сміття почало розповзатися усією країною. Львівський портал вирішив підрахувати, скільки коштів на львівське сміття, його перевезення та захоронення з 30 травня 2016 року було витрачено міською владою Львова, і скільки це буде коштувати надалі?

3

Уже з 31 травня сміття зі Львова почало свої пригоди областю: спочатку перевізники почали сунути на Самбір, Новий Розділ, Жидачів, Червоноград. Згодом такі «презенти» зі Львова повалили на всю область. Водночас усім містам, що приймали сміття, місто виплачувало компенсацію в середньому 26 грн за 1 кубічний метр. Якщо переводити куб. метри у тонни, то 1 куб. м сміття має приблизно 100 кг,  тобто 1 тонна коштувала бюджету Львова 260 грн, відповідно 100 тон сміття = 26 тисяч грн. Якщо ж уявити, що тоді за таким тарифом вивозилось в область всі 650 тонн сміття, що його продукує Львів за добу, то виходить майже 170 тисяч гривень в добу.

Згодом Львів домовився з Києвом щодо прийому і спалювання свого сміття там. На компенсацію перевізникам міська рада Львова виділили більше 24 мільйонів гривень. Коли сесією приймалось рішення про компенсацію перевізникам «подорожей», директор департаменту економічної політики ЛМР Ірина Кулинич пояснила, яким чином вираховується компенсація, аби мешканцям не доводилось платити зайві кошти.

1

«Якщо говорити про додаткові компенсаційні виплати, які виплачуватимуть з міського бюджету, то ми затвердили розцінку однієї тонни на 1 кілометр. Для прикладу, якщо рахувати відстань 100 км в обидві сторони для 10-тонної машини, то на одну машину припадатиме близько 2 тис. грн.», – заявила тоді вона.

Якщо рахувати за вказаними розцінками, то виходить, що 1 тонна сміття за 100 км вартує 200 грн, а 650 тонн – 130 тисяч, це 3 млн 900 тис. в місяць. Якщо ж сміття мандрує, скажімо 400 км у Житомир, то це коштуватиме Львову близько 15 млн 600 тис в місяць.

2

Як розповідають у мерії, у першій декаді червня компенсація перевізникам становила 900 тис. грн, а у другій і третій декаді – по 2,5 млн грн. Тобто тоді львівське сміття не «намотувало» Україною більше 100 км в день.

Окрім того, за захоронення сміття також йдуть гроші. До прикладу, лише Чернівцям ЛКП «Львівспецкомунтранс» у серпні виплатив більше 100 тисяч попередньої компенсації. А, як відомо, львівське сміття їздило у Миколаїв, Дніпро, та інші міста. Також у мерії кажуть, що львівське сміття вивозиться на три полігоні в області, де також захоронюється не безкоштовно.  До прикладу, у липні місто Борислав отримало від Львова 400 тисяч субвенції за захоронення ТПВ.

На пленарному засідання сесії міськради 15 вересня на компенсацію перевізникам «покатуль» львівського сміття Україною було виділено 40 мільйонів. Водночас програму компенсації продовжили до грудня.

4

Тому, якщо бути оптимістами і уявити, що львівські 650 тонн щодня їздить рівно 100 км (насправді вивозиться менше сміття і на більші відстані, але нехай), то в місяць це обходиться Львову майже у 4 млн. Але це мінімальна сума коштів, оскільки останнім часом львівські відходи долають по 400-500, а то і більше кілометрів дорогою до нових полігонів. Тому трішки помізкувавши, можна з острахом уявити, скільки ще коштів виділятиметься перевізникам та містам-«приймальникам» львівського сміття найближчим часом? Коштів громади Львова, адже фінансування сміттєвих мандрів Україною здійснюється з бюджету міста.

Фото: Соцмережі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *