ОСТАННІ НОВИНИ

Нардепи «завалили» заборону російських «гастролерів» в Україні

|

Верховна Рада України провалила законопроект №4303, який пропонує заборонити російським артистам виступати в Україні, якщо не засудили агресію Російської Федерації . Для його прийняття в першому читанні за основу не вистачило голосів народних депутатів, повідомляє телеканал «112».

концерт

Так, за прийняття документу за основу проголосували лише 174 народних депутати при 226 мінімально необхідних. Пропозиція спікера Андрія Парубія направити законопроект у профільний комітет на повторне перше читання підтримали лише 205 парламентаріїв, повернути суб’єкту законодавчої ініціативи – 220. Таким чином, законопроект №4303 вважається відхиленим.

За словами автора ухвали «Про заборону у Львові проведення  концертів та інших розважальних заходів представниками українського та російського шоу-бізнесу, котрі під час де-факто російсько-української війни підтримують агресію Російської Федерації, пропагують сепаратизм в Україні», Любомира Босаневича, цей законопроект «провалився» через тісні стосунки олігархічних груп із країною-агресором.

«У Верховній Раді України є купа олігархічних груп, які мають тісні відносини з Росією. Тобто там просто є  конфлікт інтересів.  Там  з 450 нардепів, може, відсотків 20  є адекватних, всі решта – це люди, які захищають свій бізнес або бізнес наставників.

На мою думку, взагалі все, що нас пов’язує з Росією, ми повинні відмежувати. Як воно не буде боляче для економіки, для українців, які мають відносини з Росією. Це країна-агресор, ми з ними воюємо. Вони вбивають наших військових. Від них треба відмежовуватись у всіх сферах: економічно, культурно, соціально», – заявив Львівському порталу він.

Зазначимо, що законопроектом пропонується заборонити проведення гастрольних заходів гастролерів, пов’язаних з державою-агресором, якщо гастролер до початку відповідного гастрольного заходу не надав його організаторам письмову заяву про засудження окупації території України, за винятком передбачених законом випадків. Також передбачена необхідність отримання свідоцтва про проведення гастролей російських артистів в Україні.

Схожа вимога висувається до театральних постановок за участю осіб, пов’язаних з РФ: творчий працівник, член художнього, артистичного персоналу театру, який є громадянином держави-агресора, може брати участь у спектаклях, театральних постановках на території України виключно після підписання ним заяви про засудження російської окупації території України.

Крім того, законопроект встановлює додаткові умови щодо видачі прокатних посвідчень на фільми з участю фізичних осіб – резидентів держави-агресора, а саме – надання такими особами заяви про засудження російської окупації території України.

Серед іншого, проект забороняє трансляцію телерадіоорганізаціями музичних творів, уперше опублікованих після 1 січня 2014 року з участю осіб, включених у Перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці, та/або принаймні один з авторів (співавторів) або виконавців (співвиконавців) яких є громадянином держави-агресора за умови, що відсутні достовірні дані, що цей автор (співавтор) або виконавець (співвиконавець) публічно висловлювався про засудження окупації території України державою-агресором.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *