ОСТАННІ НОВИНИ

Львівська філармонія відкриє у Винниках першу регіональну філію

|

Львівська обласна філармонія виходить за стіни Концертного залу ім. Людкевича. Тепер долучитися до мистецького життя можна буде і  у Винниках – там відкривається перша регіональна філармонійна філія за сприяння Винниківської міської ради. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі філармонії.

1

Музичний керівник проекту Андрій Яцків розповів, що дві сцени для концертного сезону 2016-2017 отримали умовні назви «Казкова» та «Камерна». «Казкова сцена – це актова зала Винниківської школи-інтернату, де будуть відбуватися казкові виставки для дітей 4-12 років. Наприклад, «Пан Коцький» Миколи Лисенка, «Лис Микита» за Іваном Франком, «Чарівна шабля», «Подарунок лісового чарівника», «Солом’яний бичок». Вистави заплановані переважно на неділю та п’ятницю. «Камерна сцена» – це актовий зал Винниківської дитячої школи мистецтв. Тут пройде чотири концерти. У грудні ми привеземо програму «Маленький Моцарт», в лютому – виставу «З веселої скрині», в березні – «Бандурні акварелі». В квітні ми святкуємо день народження Квітки Цісик, тому туди поїде ансамбль «Високий Замок» з концертом «Незабутня Квітка», – пояснив він.

«Оскільки це перший концертний сезон, ми обрали лише два зали. Але на наступний рік будемо готувати велике приміщення у одній зі шкіл, щоб вона стало гарним майданчиком не лише для камерних, а і для більших форм. Звичайно, Концертний зал імені Людкевича такий один, він має свою естетику та ауру. Коли люди приходять у філармонію, вони очікують чогось від цих стін та атмосфери. У Винниках ми оглянули багато варіантів. Актові зали в школах найбільше підходять для нашого проекту. Обрані приміщенні «підкупили» нас своїм затишком, ошатністю та естетикою. Тому ми вважаємо, що музичний продукт, який філармонія туди повезе, буде добре сприйматися і в тих залах», – зазначив Андрій Яцків

Куратор проекту «Львівська філармонія у Винниках» Анастасія Пришляк розповіла, що молодь міста, а саме ГО «Золота молодь Винник» та Молодіжна рада при Винниківській міськраді, вирішили взяти цю ініціативу під своє крило. «Наше місто розвивається дуже стрімко.  Цей проект стане великим кроком у розвитку мистецького напрямку. Це також зручно для дітей та молоді. Адже більшість концертів у філармонії відбуваються ввечері, а не кожен має змогу відвезти дитину до Львова чи відпустити її саму. Звичайно, репутацію філармонії створювали роками – це вишуканий заклад. Проте ми сподіваємось, що і це маленьке зернятко, яке ми посіємо, проросте».

Міський голова Винник Володимир Квурт зауважив, що концерти не будуть безкоштовними: «Цей крок теж є символічним. Оскільки людина так демонструє свою повагу до мистецтва. Коли ти купуєш квиток, то наче голосуєш за те, щоби такі акції відбувалися в місті і надалі». Ціна квитки вже запланована: 20 і 30 гривень на концерти на «Казковій» і  «Камерній» сцені відповідно.

Директор філармонії Володимир Сивохіп розповів, що концертний сезон у Винниках незалежний від програми у Львові. Також він матиме мистецьку й духовну опіку українського композитора Мирослава Скорика, який погодився надати почесний патронат.

За словами Володимира Сивохіпа, наразі філармонія привозитиме у Винники локальних львівських артистів. «Це програми, які вже апробовані львівською публікою, – зазначив директор філармонії. – Тому ми сподіваємось на успіх».  Андрій Яцків додав, що на майбутнє є ідея провести анкетування щодо репертуару філармонійної філії: «Ми обов’язково будемо йти ближче до громади та спілкуватися з людьми».

Відкриття концертного сезону «Львівська філармонія у Винниках» відбудеться, 7 жовтня. В урочистому відкритті візьмуть участь скрипаль-віртуоз Олександр Божик, оперний соліст Петро Радейко, Академічний інструментальний ансамбль «Високий Замок» та гурт LEDIE’Strio.

Фото: vynnyky-rada.gov.ua

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *