ОСТАННІ НОВИНИ

Укусив кліщ: що робити?

|

Львівський міський відділ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» інформує, як уберегти себе від укусу кліща, та що робити, якщо кліщ уже вкусив, адже його укус може призвести до небезпечних захворювань.

ліс

Восени на полях і городах, у парках та лісах підстерігають кліщі – уже розпочався їхній другий пік активності. Цьогоріч з  укусами кліщів у лікувальні установи міста звернулось уже 580 осіб.

Укус кліща загрожує хворобою Лайма, кліщовим енцефалітом та іншими недугами. Щоб уберегти себе від нього, вирушати до лісу або на поле потрібно в легкому, але закритому одязі. Краще надавати перевагу світло-сірим кольорам, адже на чорному тлі кліща важко помітити.

Повернувшись із відпочинку, потрібно ретельно оглянути себе. Невеличке новоутворення, схоже на бородавку, і почервоніння навколо нього свідчать про те, що небезпека потрапила в глибокі шари шкіри. Бажано негайно звернутися за медичною допомогою, але якщо такої можливості немає, кліща можна видалити самотужки. Це можна зробити за допомогою шприца, нитки чи пінцета. Важливо витягти кліща цілим і якомога швидше, адже що довше він перебуває у тілі, то більший ризик інфікуватись.

Після видалення кліща рану потрібно обробити зеленкою. Щоб дізнатись, чи видалений кліщ є носієм небезпечної інфекції, слід звертатись в лабораторію особливо-небезпечних інфекцій обласного лабораторного центру (вул. Круп’ярській, 27, тел. 276-85-92).

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *