ОСТАННІ НОВИНИ

У мерії хочуть узаконити будівництво торгового центру, прикриваючись бійцями АТО і «Кіноцентром»?

|

Завтра, 30 вересня, на сесію Львівської міської ради виноситься рішення, яке фактично узаконює самочинне будівництво торгового центру  в центрі Львова, з яким мешканці, а колись і міська рада, борються вже багато років. Мова йде про земельну ділянку за адресою  пр.Шевченка, 3- пл.Галицька, 15, де підприємство депутата міської ради Ірини Сердюк планує збудувати семиповерховий «Галицький центр кіномистецтв», попри заборону суду.

лмр

Згідно із проектом ухвали, оприлюдненою на сайті міської ради Львова, на земельній ділянці розташовані нежитлові приміщення та об’єкт незавершеного будівництва готовністю 5%, а приміщення і незавершене будівництво знаходяться у власності ТзОВ «Кіносвіт». За словами члена ГО «Народна дія» Олесі Дацко, реєстрацію цих 5% власності зупинив суд.

«Через суд скасовано 5% власності, вони побудували нове будівництво, самі зняли приміщення кінотеатру з реєстрації і самі зареєстрували  5% нового будівництва. Мешканці подали в суд, виграли в першій інстанції. Забезпеченням позову зупинено реєстрацію тих 5% власності. Тобто сьогодні власності, під яку вони просять землю, нема», – зазначила вона.

«Крім того, є припис про те, що вони захопили 163 метри земель міста, які вже забудували.  Тобто там вже стоїть перший поверх – нульовий цикл. Було звернення мешканців визнати його незаконним орендарем і розірвати оренду. В результаті цей орендний договір розірвано через суд…»,- додала вона.

Далі в пояснювальній записці до ухвали йдеться про те, що ухвалою міської ради від 16.03.2006 № 3469 «Про користування ТзОВ «Кіносвіт» земельною ділянкою на пр.Т.Шевченка, 3 – пл.Галицькій, 15 у Львові» ТзОВ «Кіносвіт» надано в оренду терміном на 10 років земельну ділянку для обслуговування існуючих будівель. Коли договір про оренду завершився, міська рада його не продовжила.

22

Також мерія подавала на «Кіносвіт» до суду, де місцеві жителі виступили третьою стороною. Суд тривав дуже довго і навіть приніс результати: Верховний адміністративний суд України зобов’язав забудовника повернути земельну ділянку у територіальну власність громади Львова.

«Колись був кінотеатр і його продали без зміни цільового призначення самого кінотеатру. У 2006 році до приміщення першого поверху було прибудовано приміщення глядацької зали. У 2007 році ТзОВ «Кіносвіт», співвласником якого є депутат ЛМР Ірина Сердюк, розібрало приміщення кінотеатру і зробило там автостоянку. В 2011 році, коли змінилось законодавство і Янукович ввів дуже ліберальні закони, вони (ТзОВ «Кіносвіт»-ред.) вирішили там будувати. З 2012 року мешканці судяться із забудовником: була відкрита кримінальна справа  в прокуратурі.

Сьогодні є рішення Вищого адміністративного суду за позовом ЛМР до ТзОВ «Кіносвіт» повернути земельну ділянку. Тобто «Кіносвіт» зобов’язаний повернути цю землю, він не має права нічого ділити. А вони виносять на розгляд сесії прохання дозволити поділити земельну ділянку, яку «Кіносвіт» має повернути»,- розповіла Львівському порталу О. Дацко.

Згідно із тексту ухвали, підприємство пропонує поділити земельну ділянку через те, що «… ТзОВ «Кіносвіт» є лише власником нежитлових приміщень на пр.Т.Шевченка, 3. Інша частина приміщень за вказаною адресою крім ТзОВ «Кіносвіт» знаходиться у власності фізичних чи юридичних осіб, тобто ТзОВ «Кіносвіт» не є власником будівлі в цілому… На підставі звернення ТзОВ «Кіносвіт», представлених документів, підготовлений проект ухвали, яким пропонується надати вказаному товариству дозвіл на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо поділу земельної ділянки площею 0,1040 га (кадастровий номер 4610137500:02:005:0024)  на пр.Т.Шевченка, 3 – пл.Галицька, 15 на земельні ділянки площею 0,0170 га та площею 0,0870 га».

Місцеві мешканці та активісти шоковані від такої раптової лояльності міської ради до «Кіносвіту».

«Земля в такому місці коштує мільйони, в них нема ні грошової оцінки землі, нічого. Має бути план будування або детальний план території. Їх нема. То що вони виносять на сесію? Це чиста корупція, яку покривають виконавчі органи міської ради. Проект ухвали підписала головний юрист міськради Гелена Пайонкевич, хоча є виграні судові справи…. Вони (забудовники, – ред.) домовилися зі всіма в мерії про те, що поділять цю земельну ділянку, бо у них два магазини на пр. Шевченка, 3. Щоб взяти собі землю під ті магазини і узаконити це незаконне будівництво. Ми написали заяву про намір скоєння злочину до прокуратури», – розповіла О. Дацко.

Водночас громадський діяч Володимир Місяйло під час свого виступу за трибуною у міській раді 29 вересня цього року розповів про «соціальні» переваги для міста від цього будівництва торгового центру.

«Сьогодні у Львові є велика необхідність у побудові та функціонуванні культурних центрів.   «Галицький центр кіномистецтв» в себе включає: арт-центр, кіноцентр, культурний майданчик для творчості дітей, фен-пласт для львівських дизайнерів.  Ми проводили громадське обговорення, інвестор підписав меморандум з мешканцями, які за такий проект – їх більше 20-ти. Він взяв на себе зобов’язання створити навколо цього об’єкта громадський простір, відреконструювати будинки на вул. Нижанківського (де фактично і буде розташований «Кіноцентр»- ред.), озеленити та освітити прилеглу територію»,- розповів він.

Зазначимо, що під час цього виступу активісти у сесійній залі  кричали: «Брехня!». Брехня, чи не брехня, але міська рада таки має намір це рішення прийняти.

«Вони дають можливість узаконити це будівництво. Як би це мало бути в розвиненій державі? Незаконний будівельник мав би сплатити страшні штрафи, це ж історичний ареал в охоронній зоні історичних пам’яток архітектури. Вони там хочуть збудувати 7-поверховий ТРЦ, а всім кричать, що це буде «Галицький центр кіномистецтв». Але з «Галицького центру кіномистецтв» буде лише 135 місць кінозалу на сьомому поверсі. Фактично вони підбили АТОшників, які приходять і кажуть , що їм пообіцяли там безкоштовні кінопокази для дітей…

Нам представили проект ТРЦ, де там буде простір для мистецтва крім місць кінотеатру, які вони змушені зробити? Згідно договору, по якому куплялися ці приміщення, вони не мали права перепрофільовувати їх. Там мав бути тільки кінотеатр», – пояснила активістка.

Також, за словами О. Дацко, майбутнє будівництво порушує, окрім рішення суду, ще низку правил та нормативних актів.

«По-перше, висота  споруди цього центру має бути 25 метрів, при тому що в історичному ареалі максимальна висота забудов 15 метрів. По-друге, є рішення Верховного суду, що забудова в охоронній зоні пам’яток ЮНЕСКО не є суспільною потребою. Тобто там будувати не можна взагалі.  Вони порушили все, що можна: пам’ятко-охоронне законодавство, захопили землі міста, самі зареєстрували нове будівництво…», – обурюється активістка «Народної дії».

Отож завтрашнє засідання сесія Львівської міськради (зокрема щодо цього питання) обіцяє бути бурхливим. Тим паче, що у будівлі на площі Галицькій, 15 розташовані офіси ТРК «Люкс», більшість акцій якої належить дружині міського голови Львова Катерині Кіт-Садовій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *