Будівельна схема Садового: платити мають усі

Олена ЖОЛКЕВСЬКА, Львівський портал

|

Скандал за скандалом, порушення на порушенні, на корупції їдуть – нею ж поганяють. Саме так, а не інакше можна охарактеризувати сучасний стан будівельного бізнесу у Львові. Каталізатором усіх процесів виступає Львівська міська влада, яка видає більшість необхідних дозволів та погоджень, зокрема й містобудівні умови та обмеження.

221

Тому – дам, тому – ні… Підхід до інвесторів у місті Лева уже давно став вибірковим. «Своїм» забудовникам можна будувати навіть не маючи необхідних документів (і узаконити будівництво вже по факту, коли квартири уже майже продані). А тим, хто не домовився з міською владою напередзась. Попри  те, що усі норми та приписи дотримано…

Відтак ніхто не заперечуватиме, що однією з пріоритетних проблем нашого міста сьогодні є боротьба з незаконними забудовами. Оскільки масштаби цього свавілля у Львові досягли критичної точки. Навіть сама львівська влада це визнає, адже ідентифікувала безліч новобудов, як самовільне будівництво. У їхній перелік входять як забудови без необхідних дозвільних документів, так і споруди, що будуються з порушенням усіх норм та стандартів. Також в цьому переліку наявні об’єкти, що розташовані в зонах, не передбачених для будівництва, зокрема, в зоні ЮНЕСКО, які спотворюють історичне середовище.

Ще у листопаді минулого року міський голова Львова Андрій Садовий у своєму відеозверненні закликав львів’ян не купувати житло в незаконних забудовах, пояснивши тим, що «купуючи квартири у будинках, які зведені або будуються з порушенням законодавства, ви не лише сприяєте незаконній забудові Львова, але й ризикуєте своїми грошима». Після цього він звернувся до правоохоронних органів з вимогою призупинити незаконний продаж квартир у цих будинках.

У списку будівельних компаній, «забракованих» наприкінці минулого року Садовим, можна зустріти девелоперську компанію ТОВ «MС Імперіал».

210

Хоча згодом мер кардинально змінить свою позицію щодо цієї будівельної компанії-порушниці, а медіа-імперія дружини Садового ще й надасть їй рекламні послуги. Але про це пізніше…

Наразі будівельна компанія здійснює будівництво багатоквартирного житлового будинку з приміщеннями громадського призначення  та підземною автостоянкою по вул. Б.Хмельницького, 230-а у місті Львові (комерційне найменування житлового комплексу – «KHMELNYTSKIY PARK»), що також є незаконним. Водночас у відкритому доступі на офіційному сайті ДАБІ міститься інформація про те, що на даний момент у Реєстрі відсутні будь-які дозвільні документи щодо здійснюваного будівництва за вказаною адресою, в тому числі, – дозвіл на будівельні роботи.

Окрім цього, за адресою: вул. Б.Хмельницького, 230-а у Львові встановлено два обмеження у використанні земельної ділянки: обмеження охоронної зони навколо об’єкта енергетичної системи та обмеження охоронної зони навколо об’єкта транспорту. Також, згідно законодавства України, у межах таких охоронних зон забороняється будувати житлові будинки та будинки громадського призначення!!!

Ще одним вражаючим порушенням є внесення замовником неправдивих відомостей до Декларації про початок підготовчих робіт, а саме – підстави використання земельної ділянки. Будівельна компанія «МС Імперіал» керувалася договором оренди землі від 16.05.2009 року, укладеним з ПП «Бірюза», яке у свою чергу отримало дозвіл на земельну ділянку від Львівської міської ради, але без права капітального будівництва. Отже, не отримавши належного дозволу від уповноважених на те органів, компанія «МС Імперіал» самовільно розпочала будівництво багатоквартирного будинку, не говорячи вже про порушення державних будівельних норм. Зокрема, не дотримано відстані між об’єктом будівництва та житловими будинками неподалік, а також вимог щодо інсоляції та освітленості.

Отож стає зрозуміло, що дії будівельної компанії «МС Імперіал» є неприпустимими, адже суперечать нормам чинного законодавства і тягнуть за собою кримінальну відповідальність. І значить правий був Андрій Садовий, коли постав перед львів’янами у світлому образі борця незаконними забудовами на Хмельницького у Львові!

А ось тут і починається найцікавіше!

Через ДВА ТИЖНІ після вищезгаданого відеозвернення міського голови на інформаційному сайті Zaxid.net вийшла реклама будівельної компанії «MS» про те, що ця компанія вже здала в експлуатацію два інноваційні житлові комплекси.

Лінк: http://zaxid.net/news/showNews.do?budivelna_kompaniya_mz_zdala_v_ekspluatatsiyu_vzhe_dva_innovatsiyni_zhitlovi_kompleksi&objectId=1375548

 

211

За два тижні будівельна компанія «MS» перетворюється з ворога  № 1 – в друга та товариша. Ще в кінці листопада горе-будівельники були занесені до «чорного списку» незаконних забудовників у Львові, а на початку грудня уже здають в експлуатацію (!!!) два інноваційні житлові комплекси. Яким чином відбувається такі метаморфози у відносинах Садовий-забудовник можемо тільки здогадуватися.

Більше того,  нещодавно «Канал 24» почав транслювати рекламу житлового комплексу – «KHMELNYTSKIY PARK», закликаючи придбати там квартиру. Якщо хтось не надто обізнаний із власниками медіа в Україні та у Львові, то «Канал 24» та інформаційний сайт Zaxid.net належать до одного медіахолдингу «ТРК «Люкс». За офіційними даними сайту «Каналу 24»,  близько 77% акцій медіахолдингу належать дружині Андрія Івановича Садового. А для тих, хто розбирається, – належить Андрієві Івановичу.

212

Тож постає цілком логічне запитання: що змусило змінити думку міського голову? Невже він забув про свої застереження не потрапити у руки недобросовісних забудовників? А, можливо, він сам став частиною якоїсь корупційної оборудки?

Це навіть не подвійні стандарти. Це – СХЕМА. При чому схема безпрограшна. Судіть самі: проблеми у забудовників є, а мерія вичікує і піднімає їх на-гора тоді, коли забудовник в своїй роботі дійде до точки неповернення. Відтак забудовник змушений якимось чином із міською радою домовлятися, щоб не зупиняти роботу на фінішній прямій. А якщо забудовник добросовісний, законослухняний, хоче вести бізнес чесно і не постачати хабарами чиновників Ратуші, то для нього завжди знайдеться причина, аби будівництво навіть не розпочалося. І що йому залишається: або йти на кулуарні підкилимні (читай – корупційні) домовленості з мерією, або домагатися справедливості іншими дозволеними, але не надто дієвими способами.

Отже, виходить, що міська влада штучно створює проблеми забудовникам, які вирішуються згодом самі собою, а можливо, за певну винагороду. Проте кого ми обманюємо: не «можливо», а «швидше за все». А кінцевим результатом  цього стає заохочення людей купувати квартири в таких будинках через рекламу на загальноукраїнському телеканалі.

З власних джерел Львівському порталу стало відомо, що з шести сотень квартир у новому житловому комплексі «KHMELNYTSKIY PARK» власники віддадуть частину на врегулювання проблем з мерією. Ціна питання – 100 квартир. За цю сотню помешкань  будівництво «МS» «узаконять».  Тепер нам залишається лише спостерігати за ситуацією. Можливо, незабаром ми побачимо, що усі документи у будівельної компанії впорядковані, містобудівних норм вже дотримано, а квартири львів’яни зможуть там придбати, не боячись сприяти незаконній забудові міста.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *