ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові російськомовну школу перетворили у школу східних мов і бойових мистецтв

|

Після подій на Майдані активні батьки знайшли спосіб змінити російськомовну школу у Львові в школу східних мов і бойових мистецтв, пише Радіо Свобода.

200

«У нашій школі розуміють російську мову, знають і шанують Миколу Гумільова та Анну Ахматову, проте розмовляють тільки державною мовою» – таке оголошення прочитала на дверях приймальні директора Львівської середньої школи східних мов. Таке повідомлення спричинене тим, що ще донедавна це була 35-а російськомовна школа у Львові, розташована у самісінькому центрі міста, на вулиці провідника УПА Романа Шухевича.

Ініціативна група львів’ян після Майдану почала домагатись у Міністерстві освіти та Львівській міській раді зміни типу школи. Процес був досить тривалий та й російськомовний педагогічний колектив чинив опір. Втім, вдалося цього року відчинити двері першої в Україні школи східних мов і бойових мистецтв. Учні вивчають японську і турецьку, а також англійську і російську мови, наступного року запровадять китайську, грузинську, польську.

Першокласникам усі предмети викладають лише українською мовою. Вчителям запропонували перейти на українську мову на уроках, але є ще опір групи російськомовних педагогів і батьків. Учні займаються бойовими мистецтвами – айкідо, джиу-джицу, карате, ушу. Адже у програмі розвитку школи, яка ухвалена, як експеримент, до 2020 року, фізкультура включає східні єдиноборства. Директор школи Олександр Козловський, фахівець із бойових мистецтв розповідає, що вперше за останні роки у цій школі збільшилась кількість учнів і школярі навчаються від першого до одинадцятого класів, чого раніше не було. Однак на сьогодні 160 школярів – це ще мало, тому важливо підняти престиж школи, яка впродовж минулих років мала найнижчі рейтинги у місті.

«Ми вперше набрали перший клас, бо у колишню 35-у школу не хотіли віддавати своїх дітей. У нас не було 5-го і 9-го класів. Ми набрали 9-й клас з нуля, бо прийшли нові вчителі, школа змінила свій тип. У січні запустимо громадський проект для всіх – лінгвістичний центр із вивчення мов. Саме через мови, історію, культуру, бойові мистецтва людина може якісно пізнавати світ і змінювати свій світ. Коли ми говоримо про вивчення бойових мистецтв на базі нашої школи, маємо за мету трансформування особистості, ми хочемо у дитині розвинути сильну особистість, яка через бойові мистецтва буде знати культури народів Сходу. Ми віримо у цю справу, маємо 20 років досвіду. Я знаю, що 90% тих, хто проходить через бойові мистецтва, стають якісно новими людьми», – наголосив Олександр Козловський.

«Не маєте грошей, дайте школам можливість заробляти гроші на свої потреби. Мені важливо заробити, щоб доплачувати вчителям. Якщо я не сформую у цій школі педагогічний колектив, то це стане «русская» школа №35, «русский мир» у центрі Львова», – додав директор школи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *