ОСТАННІ НОВИНИ

Що робити, якщо вчитель кричить на дітей в школі (рекомендації)

|

Багато людей у своєму житті стикалися зі свавіллям вчителів, але як діяти в цьому разі – досі не знають. Як мають діяти батьки дитини, яку принижує шкільний учитель. Консультацію з цього питання дали юристи і педагоги.

161

Спочатку потрібно все перевірити – поспілкуватися з іншими батьками, учнями. Лише якщо все дійсно дуже погано і слова вашої дитини підтверджені свідченнями інших школярів, варто зробити реальні кроки.

Юрист Олександр Черниш пропонує чотири дієвих кроки: Для початку – потрібно зібрати доказову базу.

“Школи завжди намагаються виправдати своїх учителів, тому якщо хтось ще зможе підтвердити слова вашої дитини, домогтися справедливості, буде набагато легше”, – пояснює юрист. Вам потрібні підтвердження, хоча б усні інших учнів і батьків. Інший варіант – встановлення відеоспостереження або звукозаписних пристроїв в класі. Таке рішення може прийняти батьківський комітет, але складність в тому, що відповідно до Статті 307, п. 1 ЦК України “фізичну особу може бути записано на фото-, кіно-, теле – або відеоплівку виключно за її згодою”.

Написати письмову скаргу на ім’я директора

Усна скарга не годиться. Тільки письмова – щоб пізніше ви точно змогли довести, що дійсно зверталися до директора школи з цією проблемою. Також потрібно зробити ксерокопію своєї заяви.

Написати письмову скаргу директору Департаменту освіти і науки

Якщо ж директор не відреагував на вашу заяву і в школі нічого не змінилося — тоді писати скаргу директору Департаменту освіти і науки вашої області. Заява практично нічим не відрізняється від скарги на ім’я директора школи, крім того, що в “шапці” заяви в департамент необхідно вказати свою домашню адресу, телефон і статус (пенсіонер, багатодітна мати і т. д.).

Написати лист у Міністерство освіти і науки України

Якщо Департамент проігнорував заяву – необхідна важка артилерія. Пишемо в Міністерство освіти і науки України на ім’я Міністра Гриневич Лілії Михайлівни. Вимоги до оформлення такої скарги ідентичні з заявою в департамент. До того як підключити важку артилерію, просто поговоріть з дитиною і з’ясуйте, що насправді відбувається. Як часто вчитель кричить? З яких причин? Чи є провина когось із підлітків в цьому? Буває, що діти значно перебільшують, буває і так, що в класі кілька учнів постійно зривають навчальний процес. Крім того, якщо батько або мати рідко обговорюють з дитиною те, що її хвилює або у них слабкий контакт з дитиною, то втручання батьків може тільки погіршити ситуацію. Будьте впевнені на 100%, що вчитель дійсно неадекватний, і тільки тоді починайте бойові дії.

Наталія Вікторівна Ільчук, викладач біології з 25-ти річним стажем, пропонує такий порядок дій для вирішення конфлікту з учителем:

“В першу чергу поговорити з самим учителем. Адже педагоги працюють в постійному стресі! Низькі зарплати, шум, часта зміна шкільної програми в Міністерстві, 5-7 уроків на день у дітей різного віку, з різними потребами і характерами. Ну у кого б тут не похитнулася нервова система? Батькам слід спробувати поговорити з учителем спокійно, вислухати його і висловитися самим. Адже не можна забувати про те, що діти є чудовими маніпуляторами і фантазерами”, – посміхається учитель. “Якщо розмова з педагогом виявилася даремною, тоді можна звернутися до класного керівника. Завуча. Директора. У будь-якому випадку, краще спробувати вирішити питання мирно і в межах школи, якщо поведінка вчителя не занадто сильно порушила рамки прийнятих норм і Етичного кодексу педагога”, – радить Наталія Вікторівна. “Вчитель ні в якому разі не повинен лякати учня, кричати на нього і психологічно тиснути, хоча б тому, що знання засвоюються дитиною тільки в комфортній обстановці. Головне завдання вчителя – завоювати в учня авторитет і повагу, стати його другом і порадником, інакше ніяк. З дітьми працювати дійсно складно, тому що до кожного з них потрібно шукати індивідуальний підхід. Додатково до цього, вчителю краще спокійно реагувати на протести дітей, на їх погану поведінку і небажання вчити предмет: в процесі шкільного навчання діти формують свою особистість, дозрівають. У них гормони, страхи і бажання, які просто не дають багатьом з них поводитися спокійно”, – пояснює Наталія Вікторівна.

Ігнорування дітьми розпоряджень педагога, відчуття безкарності, відсутність мотивації навчання, основ дисципліни, або просто неуважність батьків, у звичайній державній школі призводить до конфліктних ситуацій, де винні можуть бути учні, а зриваються вчителі. Щоб не допустити такого, коли педагог обирає собі безвольну і просто нещасну жертву, або спробувавши один раз, як наркоман починає проявляти агресію все частіше і частіше. Повторюємо, батьки: у кожен випадок треба вникнути, але реагувати на агресію вчителя потрібно. Кожен раз.

Відразу писати скаргу або ж для початку поговорити з учителем – що б ви не робили, пам’ятайте: головним завданням є захист дитини. Якщо зважитеся писати скаргу, будьте готові йти до кінця. Будьте настирні, але гранично ввічливі і стримані. Якщо ви підвищите голос або зірветеся, весь ефект зникне і винними будете ви.

Українські новини за матеріалом FathersClub

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *