ОСТАННІ НОВИНИ

«Некоректно та недипломатично», - реакція українських політиків та істориків на виступ президента Ізраїлю у Верховній Раді

|

Українські політики та історики вважають, що виступ президента Ізраїлю Реувена Рівліна у Верховній Раді України, в якому він звинуватив бійців ОУН в пособництві Холокосту, важко назвати коректним та дипломатичним. На їх думку, він також є повторенням радянських міфів та штампів радянської пропаганди. Така реакція на виступ в українському парламенті глави Ізраїлю шириться соцмережами.

162

Так, віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко наголосила у своєму FaceBook, що під час виступу в українському парламенті президент Ізраїлю Реувен Рівлін дозволив собі певні некоректні і недипломатичні оцінки певних сторінок трагічної української історії, зокрема, ОУН. Також вона висловила жаль, що деякі керівники сучасних країн й досі користуються штампами радянської пропаганди часів замовчування трагедії Бабиного Яру….

181

«Мені дуже прикро , що президент Ізраїлю не чув ВСІ попередні виступи, де Праведники, лідери єврейських громад, представники різних релігійних конфесій , українські патріоти, як то академік Іван Дзюба, що першим голосно підняв тему Бабиного Яру, згадували невинно убієнних і іх спасителів, серед яких було дуже багато простих українців. Які ризикували своїм життям і життям своїх дітей , аби врятувати єврейські родини і єврейських дітей.

Я рада, що всі виступаючі від української сторони проявили мудрість, повагу до пам’яті жертв і високу політичну культуру. Ми не замовчуємо ані героїчних, ані драматичних і чорних сторінок нашої історії, але кожному слову, кожній оцінці – свій час і своє місце.

Як на мене, певні висловлювання нашого високого гостя були недоречними в ці дні жалоби, в парламенті країни, що сьогодні важко бореться за свою незалежність. Ми очікували від високого гостя в стінах українського парламенту також і слів на підтримку територіальної цілісності Украіни. Цих слів, переконана, чекали і українські євреї, що сьогодні також на фронті, в аеророзвідці, в українській армії відстоюють незалежну Украйну.

Шкода, що деякі керівники сучасних країн й досі користуються штампами радянської пропаганди часів замовчування трагедії Бабиного Яру….», – написала Ірина Геращенко.

Народний депутат України Ігор Васюник переконаний, що такий приклад незнання історії та недипломатичності президентом Ізраїлю має навчити нас тому, що навіть на 25-році незалежності України ми будемо відчувати наслідки комуністичних і нацистських злочинів, їхньої злочинної пропаганди, наслідки фальшування «совєтами» нашої історії.

182

«Не буду давати оцінку випаду президента Ізраїлю, що « українці і ОУН були пособниками масових вбивств близько 1,5 мільйона євреїв»… Найкраще це зроблять історики, дослідники. Але з цього нам потрібно винести урок перш за все для себе.

Пригадую, події річної давності у Львові, коли штучно роздмухували скандали навколо пам’ятника та вшанування пам’яті митрополита Шептицького. А як важко було добитись вшанування на державному рівні (а це перш за все просвітницькі заходи) пам’яті праведника Омеляна Ковча! А це великі українці, які не лише будували українську державу, а якраз врятували тисячі євреїв від комуністичного та нацистського режимів.

Багато звичайних українців (про українських політиків взагалі мовчу) про це знають?

Цей приклад незнання історії та недипломатичності президентом Ізраїлю має навчити нас тому, що навіть на 25-році незалежності України ми будемо відчувати наслідки комуністичних і нацистських злочинів, їхньої злочинної пропаганди, наслідки фальшування совєтами нашої історії.

Ми повинні продовжувати голосно говорити про діяльність таких українців як Шептицький, Омелян Ковч та інших. Голосно говорити і про інші сторінки історії України, в т.ч. на міжнародній арені.

Історія вона вчить, тільки потрібно вчити і вчитись.

P.S. Переконаний, ця неприємна для обох держав помилка буде виправлена і Україна та Ізраїль лише зміцнять дружні взаємини», – наголосив Ігор Васюник.

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович висловився так: «На жаль президент Ізраїлю у своєму виступі в українському парламенті повторив радянський міф про участь ОУН в Голокості. Вшанування жертв Бабиного Яру було б більш щирим без використання міфів тих, хто стирали пам’ять про них».

183

Також голова Організації українських націоналістів, перший заступник голови Державного комітету телебачення і радіомовлення Богдан Червак вважає, що звинуватити ОУН в Голокості – це наплювати в душу кожному українцеві.

184

«Те, що зробив президент держави Ізраїль в Українському парламенті можна трактувати однозначно – плювок в душу українцям.

Звинуватити ОУН в Голокості та ще під час парламентських слухань з нагоди 75 річниці трагедії Бабиного Яру – це зневажити українську націю.

Перед ним жоден, наголошую жоден з учасників слухань такого собі не дозволив. Навпаки, усі промовці наголошували – настав час гідно вшанувати пам’ять Олени Теліги і сотень інших учасників Похідних Груп ОУН, які від рук нацистів загинули у Бабиному Яру. При цьому загинули як борці за незалежність України.

Президент держави Ізраїль так і не побачив нової України, про яку говорив. А тому питань до нього не має. Але є прохання до українських євреїв. Переконайте пана президента , що читати московські газети і дивитися росТБ не просто шкідливо, але й непристойно», – підкреслив Богдан Червак.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *