ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові презентували фотолітопис сучасної української державності

|

Фотолітопис «Ще не вмерла України ні слава, ні воля! Шлях нескорених», виданий до 25-ї річниці сучасної української державності, презентували сьогодні у Львівському прес-клубі.

litopis

Фотолітопис містить світлини, які ілюструють ключові моменти 25-літньої історії сучасної незалежної української держави. У виданні крізь призму вибраних фотоматеріалів та хронології представлено цілісний літопис незалежної України, відзначено символи українського народу, видатні постаті історії та сучасності. Альбом став результатом копіткої праці фотографів, вчених, журналістів, видавців, митців, свідків та учасників подій.

Фотоальбом унікальний ще й тим, що має музичний супровід. Коли відкриваєш першу сторінку, то звучать пісня Тараса Петриненка «Україна».

Авторами ідеї та керівниками проекту стали голова Всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» імені Василя Стуса Степан Кубів і голова Благодійного фонду «Відродження України» Олександр Святоцький.

Як розповів О.Святоцький, до фотоальбому ввійшло понад п’ять тисяч світлин. Їх добирали з десятка тисяч фотографій, які висвітлюють майже 500 тисяч подій, що відбулися в Україні за останню чверть століття.

Науковий редактор видання, директор «Мистецького фонду імені Короля Данила» Роман Грицьків розповів, що фотоальбом складається з шести розділів.

Перший – «На шляху до відродження Незалежності України». Він охоплює  1985-1990 роки.

«Тут представлені львівські фотографії, тому що Львів тоді був в центрі подій. Разом з тим не забувають і події в центральній Україні, наприклад, в Чорнобилі», – розповів Роман Грицьків.

Другий розділ– «Становлення  Незалежної України», період 1991-2004 років.

Третій розділ присвячений Помарачевій революції та подіям, які відбувалися після неї.

Четвертий розділ присвячений Революції Гідності.

У п’ятому розділі знайшли своє відображення світлини, які показують події, що зараз відбуваються на Сході України. А також – економічні реформи та здобутки України в зовнішній політиці.

Шостий розділ присвячений героям, якими пишається Україна.

Видання книги стало можливим завдяки Всеукраїнській правозахисній організації «Меморіал» імені Василя Стуса, Мистецькому фонду імені Короля Данила, Благодійному фонду «Відродження України», Видавничому Дому «Ін Юре». Профінансували видання фотолітопису меценати.

Книги будуть передані в національні бібліотеки, музеї та університети України і світу.

Фото: Львівський прес-клуб

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *