ОСТАННІ НОВИНИ

Нові «сміттєві перли» від Садового: Львів засмічують «доїжджаючі»

|

Мер Львова Андрій Садовий під час сьогоднішньої сесії ЛМР знову переклав провину із складною ситуацією на Грибовицькому сміттєзвалищі на керівництво держави та обурену громаду. А в тому, що Львів потерпає від сміття провина «доїжджаючих», які з усіх околись передмістя везуть його мішками до Львова.

садовий

На думку Андрія Івановича, ситуація, яка виникла, має політичне забарвлення. Немає координації допомоги Львову з боку держави. Окрім того, відсутня згода громади на будь-які дії на Грибовицькому сміттєзвалищі, що також блокує вирішення ситуації.

«За 25 років нашої незалежності я мав різний досвід спілкування з президентами, прем’єрами, різними високопосадовцями. (А. Садовий є мером Львова лише останні 10 років – ред.). Те, що ми бачимо зараз, – це нетипова ситуація. Я розумію, що президент дуже сильно завантажений великим блоком питань, яким він займається. Так само і прем’єр. Розумію, що, звичайно, немає можливості приділити Львову достатню кількість часу. Я мав розмову з прем’єром у понеділок, я озвучив проблематику міста Львова – те, що для нас кожного дня надзвичайно складно вивозити відходи в різні області. Тим паче, що дуже часто створюються конфліктні ситуації… Немає в державі жодної координації щодо допомоги Львову. Безперечно, що я звертаюсь і до обласного керівництва, але воно також перевантажене, тому що має дуже багато проблем, які потрібно вирішувати. Нікого не хвилює, куди вивозять сьогодні сміття Жовківський район, Городоцький, Кам’янка-Бузький, Пустомитівський…», – сказав А. Ссадовий.

Водночас мер каже, що винними у горах сміття по Львову жителі передмістя Львова, які з якогось дива почали возити сміття мішками до Львова.

«У нас критично збільшується кількість відходів, тому що мешканці з усіх прилеглих територій, коли їдуть до Львова, пакують великий мішок зі сміттям, кидають у багажник, викидають у наші сміттєві контейнери, і тихесенько їдуть… Більш ніж 100 днів ми знаходимось у блокаді. Це дуже важко», – зазначив мер.

Наприкінці свого виступу Андрій Садовий також пообіцяв, що Львів розпочне проектування надпотужного заводу з глибинної переробки сміття.

«Ви пригадуєте – на одному із наших минулих засідань, коли було запитання від депутатів, я дав слово: завод буде збудований. Я зроблю для цього все можливе і неможливе. Якщо негайно не розпочати рекультивацію полігону за тією технологією, яка пройшла всі експертизи, у селі буде екологічна катастрофа. І це повинні розуміти люди… Не знаю, чому Бог дає нам такі випробування. Напевно, до чогось нас із вами готує», – додав міський голова Львова.

Як відомо катастрофа Грибовицького сміттєзвалища почалася із пожежі 28 травня. До моменту зсуву сміття який заживо похоронив групу рятувальників та еколога було кілька днів, аби відвернути лихо (Хронологія подій трагедії). Після зсуву сміття СБУ відкрила справу щодо Грибовицької трагедії.

Коли львівські чиновники не спромоглися оперативно локалізувати катастрофу, у справу втрутився Президент України. Тим не менш мер Львова Андрій Садовий звинуватив Порошенка у загибелі рятувальників на сміттєзвалищі.

Згодом було оприлюднено відео, як Садовий вперше «вляпався» в Грибовицьке сміття, обіцяючи ще 10 років тому спорудити сучасний завод з переробки сміття.

Після цього парламентарі стали вимагати від ГПУ розслідувати причетність Садового до Грибовицької катастрофи. Також активісти передали в прокуратурудокази та звернення громадян щодо бездіяльності мерії по Грибовицькому сміттєзвалищу.

26 серпня кілька десятків мешканців сіл Великі Грибовичі, Малехів та Дублян вийшли на пікет з вимогою не завозити на Грибовицьке сміттєзвалище нове сміття.

Сьогодні Миколаїв зупинив прийом львівського сміття, до цього це зробив Дніпро та ряд інших міст.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *