ОСТАННІ НОВИНИ

У Національній академії аграрних наук виявили крупний «дерибан» коштів

|

Держаудитслужба виявила системні фінансові порушення у Національній академії аграрних наук та її підвідомчих підприємствах і установах на сотні мільйонів гривень. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Держфінінспекції.

742

Держаудитслужба упродовж 2015-2016 років провела ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності Національної академії аграрних наук України та 102 підприємств і установ, що перебувають у її віданні. Під час ревізій було перевірено діяльність зазначених об’єктів від 01.01.2013 по 31.05.2016.

«Проведені контрольні заходи засвідчили системність фінансових порушень, відсутність належного контролю академією за використанням земель, майна та витрачанням коштів. Як наслідок, виявлена під час ревізій сума фінансових порушень сягнула понад 421 млн грн. Із них порушень, що призвели до втрат, – понад 52 млн грн.

Також виявлено господарські операції, що негативно вплинули на фінансовий результат діяльності підприємств та організацій академії через прийняття керівниками неефективних управлінських рішень. Загалом таких операцій виявлено на суму понад 30,5 млн грн.

Крім того, працівники Держаудитслужби встановили, що підприємства та організації академії з порушенням законодавства щодо державних закупівель та без проведення відповідних процедур придбали товарно-матеріальних цінностей майже на 37 млн грн.

Протягом зазначеного періоду тривала практика незаконного вилучення у підприємств та установ академії земельних ділянок. Загальна площа таких земель становила понад 5,5 тис. га.

Також державні аудитори виявили, що 39 тис. га земель академія використовує без правовстановлюючих документів, що, поміж іншого, може призвести до їх незаконного вилучення.

Під час ревізій також було встановлено, що науково-дослідні господарства та установи академії під виглядом укладення із суб’єктами господарювання різноманітних договорів на спільне вирощування сільгосппродукції фактично передають цим структурам земельні ділянки в користування, що можна вважати прихованою орендою землі.

Такі факти свідчать, що землі, які мають використовуватися для проведення дослідів, фактично використовуються на користь суб’єктів господарювання, які при цьому не сплачують відповідних платежів до бюджету.

Непроведення претензійно-позовної роботи призвело до втрати доходів як науковими установами, так і державними підприємствами на суму понад 8,4 млн грн.

Під час ревізій виявлено й інші незаконні операції установ та підприємств академії, загальна сума яких сягнула майже 18 млн грн (безпідставний переказ суб’єктам господарювання грошей за надання послуг, виконання яких не підтверджено; зайве списання паливно-мастильних матеріалів та мінеральних добрив; витрати на благодійну та спонсорську допомоги з перевищенням граничного розміру; порушення законодавства під час нарахування та виплати зарплати).

Через неналежний бухгалтерський облік будівель, земельних ділянок та іншого майна встановлено чергові фінансові порушення, зокрема, у частині заниження вартості майна, на суму понад 187 млн грн.

Щорічно з держбюджету на виконання наукових досліджень, наукових та науково-технічних розробок у сфері сільськогосподарських наук установам академії виділяються значні фінансові ресурси. Тоді як деякі науково-технічні розробки, виконані минулими роками, на суму 17 млн грн не впроваджені дотепер. Це свідчить про відволікання бюджетних коштів на виконання наукових робіт без урахування об’єктивної потреби цих робіт.

Про результати проведених ревізій було повідомлено Кабінет Міністрів України. Матеріали перевірок, проведених у 2015 році, були скеровані до Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України та долучені до матеріалів відповідних кримінальних проваджень», – йдеться у листі від Держаудитслужби.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *