ОСТАННІ НОВИНИ

У США померла героїня легендарного фото «Поцілунок на Таймс-сквер»

|

У віці 92 років в США померла Грета Фрідман, зображена на одній з найвідоміших фотографій, зроблених на честь закінчення Другої світової війни. Офіційна назва знімка «День Перемоги над Японією на Таймс-сквер», але його часто називають просто – «Поцілунок». Про це пише BBC Україна, передає Львівський портал.

2

Знімок зробив фотограф Альфред Ейзенштадт на нью-йоркській площі Таймс-сквер 14 серпня 1945 року у момент, коли стало відомо про капітуляцію Японії. Дівчину в білому халаті медсестри стиснув в обіймах і цілує моряк.

Ейзенштадт пізніше згадував, що всюди в той день на вулицях Нью-Йорка радісні люди обіймали і цілували один одного. Проте, моряк відразу привернув його увагу, оскільки він цілував усіх жінок на своєму шляху.

Знімок, опублікований журналом Life, облетів увесь світ і став одним із найвідоміших в історії фотографії.

Майже півстоліття особи моряка та медсестри, які зображені на світлині, не могли ідентифікувати.

Коли журнал Life у 1980 році дав оголошення про пошук героїв фотографії, відгукнулися три жінки і одинадцять чоловіків. Вважається, що найбільше підстав називати себе моряком з фотографії мав Джордж Мендоса.

1

Довгий час «дівчиною з фотографії» вважали Едіт Шейн. Аж до своєї смерті у 2010 році вона брала участь в урочистих заходах в якості «тієї самої медсестри з фотографії». Однак сам Ейзенштадт сумнівався в тому, що сфотографував на Таймс-сквер саме пані Шейн.

Грета Фрідман була серед можливих героїнь фотографії ще з 1980 року, але остаточний вердикт винесли лише в 2012 році. Тоді опублікували дослідження Джорджа Галдорізі та Лоренса Верро, які на підставі численних інтерв’ю, опитування свідків й аналізу статури «претенденток» зробили висновок, що медсестра зі світлини – це саме Грета Фрідман, а не Едіт Шейн.

У 1945 році Грета Фрідман, якій на той час був 21 рік, працювала медсестрою. Дізнавшись про закінчення війни, вона вийшла разом з іншими на вулицю, де до неї несподівано підбіг незнайомий моряк, став кружляти, а потім поцілував.

«Я не бачила, як він підійшов, і не встигла зрозуміти, що відбувається, як опинилася в його обіймах», – розповідала Грета Фрідман.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *