ОСТАННІ НОВИНИ

Порошенко нагадав, що зміни до Конституції будуть після виконання Мінських домовленостей

|

Остаточного внесення змін до Конституції України в частині децентралізації не буде доти, доки Росія не виконає положення мінських угод щодо Донбасу. Це дав зрозуміти президент Петро Порошенко, виступаючи перед депутатами Верховної Ради на відкритті сесії парламенту 6 вересня.

Порошенко

«Наш кордон з Росією – найдовший у Європі, лише суходолом – 2 тисячі кілометрів. Росія постійно нарощує військову присутність, у першу чергу, на нашому кордоні – грає м’язами на західному й північно-західному стратегічних напрямках. Високий рівень збройної агресії зберігається і з південного напрямку”, – сказав він.

За його словами, “у складі угрупування російсько-терористичних військ на Донбасі – майже 38,5 тисяч осіб, понад 600 танків, 1250 бойових бронемашин, 750 одиниць артилерійських систем, більше 300 реактивних систем залпового вогню!”.

«І, на жаль, у реалізації Мінських домовленостей ми не бачимо такого прогресу, як нам хотілося б. Тим не менше, прямі наступальні дії російсько-терористичних військ зупинено», – констатував Порошенко.

За його словами, «відсутність нових хвиль мобілізації – це теж позитивний наслідок Мінських домовленостей, так само як і повернення додому тисяч українських заручників, які трималися у в’язницях на окупованій території і у в’язницях Російської Федерації».

«Завдяки посиленню оборонних спроможностей наших збройних сил ми почуваємося в більшій безпеці, ніж рік тому. Температура конфлікту зараз нижча, ніж була позаминулого й минулого років», – заявив Порошенко.

«І наголошую, що ми дотримуємося мінських угод, як би важко нам це не давалося. І саме це дало змогу нашій дипломатії виграти навесні і влітку нелегку боротьбу за продовження санкцій Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки, Канади, Японії, Австралії, багатьох інших країн», – додав він.

Але ми не поступилися жодною принциповою позицією для України, заявив Порошенко.

«Більше того – це було нелегко, – ми переконали наших західних союзників і партнерів у тому, що будь-яким крокам з політичного врегулювання має передувати очевидний і беззаперечний прогрес у безпекових питаннях: стале припинення вогню, виведення російських військ і техніки з окупованої території, роззброєння бойовиків і відновлення нашого контролю за нашим кордоном», – зазначив він

«І другого читання конституційних змін, примара яких постійно блукала цією залою, не відбулося. І не відбудеться, доки для того не визріють відповідні умови», – заявив Порошенко.

«Будь-яке рішення буде винятково за вами. І без вас не станеться ані змін до Конституції, ані закону про місцеві вибори на частині Донбасу, ані жодного іншого стратегічного кроку. Саме тому життєво важлива наша з вами співпраця», – сказав він.

За словами президента, «Росія з окупованих нею територій Луганщини і Донеччини хоче утворити протекторат Донбас» і диктувати свої умови Україні.

Олена Рощенко, УП

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *